Alba Iulia: Alexandru Budeş a proiectat o locuinţă pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţa de pe Lună a a fost tema aleasă de Alexandru Budeş pentru proiectul de finalizare a studiilor liceale la specializarea arhitectură. Primele poreocupări ale tânărului pentru lumea din spaţiu datează încă din copilărie.

Aşa a ajuns să dea şi admitere la Liceul de  Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, la clasa de arhitectură.  Timp de patru ani şi-a pus propria imaginaţie în zeci de proiecte. La finalizarea liceului, fiecare elev de la clasa de arhitectură  a trebuit să-şi dovedească cunoştinţele acumulate în cei patru ani de studiu într-o lucrare de specialitate.

Alexandru a ales fără să stea pe gânduri să proiecteze o locuinţă pe singurul sattelit natural al Pământului.  Ca să nu fie doar rezultatul propriei imaginaţii,  a urmat o perioadă de documentare de trei săptămâni.  Cea mai mare parte a informaţiilor folosite au fost publicate  de cercetătorii americani de la NASA sau de la Agenţia Europeană Spaţială.

Casă pe Lună în formă de trunchi de piramidă

„Am pus cap la cap toate informaţiile şi am ajuns la concluzia că este posibilă existenţa unei locuinţe pe Lună. Ţări precum SUA, Japonia şi Rusia şi-au anunţat intenţia de a construi baze lunare după 2020. Locuinţa pe care am proiectat-o eu este o consecinţă directă a acestor cercetări“, îşi începe povestea Alexandru Budeş.

Alegerea formei şi a materialelor care ar putea fi folosite la ridicarea casei selenare au fost adevărate provocări pentru absolventul de arhitectură. „Eu am prevăzut pentru structura casei bare de titan în combinaţie cu mase plastice care să izoleze perfect, cum ar fi keratonul. Forma pe care am ales-o este de trunchi de piramidă, pentru a avea o stabilitate mare. Am încercat să includ minimul de confort pentru o familie de patru persoane. Are în jur de 100 de metri pătraţi. Practic casa este integrată într-o colonie care va popula la un moment dat Luna“, a explicat absolventul Liceului de Muzică şi Arte Plastice.

Locuinţa selenară are în viziunea proiectantului două etaje, unde să fie amenajate un living, bucătărie, baie, un depozit mic şi două dormitoare. „Mai este o zonă pe care am întegrat-o în incinta casei, o grădină care ocupă cam un sfert din suprafaţa locuinţei“, a completat tânărul pasionat de lumea SF.

Menţiune la Olimpiada Naţională de Istoria Artei

Absolventul de liceu recunoaşte că proiectul său a fost primit iniţial cu reticenţă de profesorii îndrumători, dar ulterior şi-au dat seama că lucrarea sa  are o componentă ştiinţifică bine documentată. Deocamdată, este schiţat planul parterului, al etajului şi al unei faţade.  Alexandru spune că proiectul său poate fi îmbunătăţit şi este încrezător că se va găsi cineva să-l pună în practică.

Pe lângă preocupările în materie de arhitectură, Alexandru are o carte de vizită impresiontă şi pe tărâmul istoriei artei. Elevul a obţinut premii la mai multe concursuri şi tabere de artă regionale şi naţionale. Cea mai importantă distincţie este menţiunea obţinută la ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Istoria Artei.

Ce şanse crezi că are proiectul să fie pus în practică?
A.B. „Probabil voi trimite proiectul şi la Agenţiile internaţionale  care fac cercetări de specialitate, cum ar fi Agenţia Spaţială Europeană. În primul rând, trebuie să finalizez proiectul în această vară, după ce voi trece de examenele de Bacalaureat şi admiterea la Facultate. Mai trebuie un plan de detaliu, unul de situaţie“

Ce vei alege între istoria artei şi arhitectură?
A.B. „Din toamnă îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Istorie şi Teoria Artei la Bucureşti. Pentru pasiunea mea pentru domeniul SF probabil că voi urma Facultatea de arhitecură unde ar fi o secţie apropiată de acest domeniu, arhitectură industrială“

Ce-i  place:„ Îmi face plăcere să mă implic în proiecte şi acţiuni de voluntariat, cum ar fi cele de salvare a mediului. De câte ori am ocazia particip la tabere de artă. Sunt pasionat şi de sculptură, chiar am şi luat o menţiune la un concurs naţional de profil“, spune absolventul de liceu

Ce nu-i place: „Aici o să fiu mai scurt în exprimare. Nu accept ignoranţa şi falsul în artă, dar şi în atitudine“, a încheiat Alexandru.

Profil: Născut: 4 ianuarie 1992
Studii: Clasa a XII C Liceul de Muzică Şi Arte Plastice Alba Iulia
Familie: o soră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite