Alba Iulia: Acord româno-francez pentru tinerii care lucrează în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian şi Jean Godfroid au semnat acordul bilateral
Silviu Bian şi Jean Godfroid au semnat acordul bilateral

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, şi Jean Godfroid, directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrare si Integrare au semnat astăzi la Alba Iulia un document ce facilitează schimbul de stagiari între România şi Franţa.

Actul permite tinerilor români care studiază în Franţa să aibă acces pe piaţa muncii prin obţinerea unor diplome recunoscute de statul francez.

„Românii pot lucra în Franţa doar dacă ocupă locuri de muncă pe meserii autorizate de guvern. Acordul permite obţinerea de competenţe în anumite domenii şi facilitează mobilitatea pe piaţa muncii“, a afirmat Jean Godfroid.

La eveniment au fost prezenţi prefectul de Alba Ştefan Bardan şi directorii AJOFM Cluj, Daniel Don, şi Alba, Corneliu Engi.

Restricţii pe piaţa muncii din Franţa

Documentul semnat astăzi este un act adiţional la Protocolul de Aplicare a Acordului încheiat între Guvernul Republicii Franceze şi Guvernul României cu privire la schimbul de stagiari, ratificat prin Legea nr.192/2004.

Franta menţine şi în perioada următoare restricţii în ceea ce priveţte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii, în condiţiile în care, la data aderării României la Uniunea Europeana, a liberalizat iniţial un număr de 62 de meserii, iar ulterior, la 20 ianuarie 2008, a lărgit numarul de meserii liberalizate până la 150.

Cetăţenii români care doresc să lucreze în Franţa trebuie să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă. Modificarile aduse prin Actul aditional au fost impuse, pe de o parte, de liberalizarea pieţei muncii romîneşti pentru toti cetăţenii UE, iar, pe de altă parte, de posibilitatea lărgirii sferei de colaborare bilaterală, prin includerea în categoria stagiarilor români şi a unor persoane fără calificare, în vederea calificării pe cheltuiala angajatorilor, în cadrul stagiului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite