Alba Iulia: 20 de copii romi merg gratuit la mare. Academia Română le-a studiat comportamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Română este implicată într-un proiect de educare a locuitorilor din blocul „Turturica“ din Alba Iulia, locuit în majoritate de romi. Locuitorii au fost evaluaţi în funcţie de păstrarea curăţeniei şi ordinii, a achitării facturilor şi a grijii pentru copii.

Un număr de 20 de copii romi cu rezultate bune la învăţătură vor petrece şapte zile la mare în staţiunea 2 Mai. Ei au fost premiaţi astăzi de către Primăria Alba Iulia şi Academia Română.

Acţiunea face parte dintr-un proiect de socializare a locuitorilor din Blocul G2, de pe strada Arnsberg, cunoscut şi sub numele de „Turturica“ din Cartierul Cetate.

„Copiii vor fi însoţiţi de doi profesori şi doi voluntari special antrenaţi pentru lucrul cu aceştia. Cei 20 de copii au fost selecţionaţi pe baza unei fişe de evaluare completate de cei 33 de profesori de la clasă. Pe parcursul semestrului al doilea, aceştia au notat cu bile albe prezenţa la ore, temele făcute şi lecţiile învăţate“, a spus Sofia Stănculescu, cercetător în sociologie la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române.

„Când voi fi mare vreau să mă fac zidar“

image

Cele mai mari punctaje le-au obţinut Lavinia Doboş, Sorin Lăcătuş şi Simona Nistor. Lavinia Doboş învaţă la Şcoala „Ion Agârbiceanu“ din Alba Iulia. Trec pe clasa a V-a. Am note bune, cea mai mică e opt. Îmi place româna, am avut media 9. Sunt foarte bucuroasă că voi merge la mare“, a spus Lavinia Doboş de 12 ani.

Mama fetei este foarte mândră de faptul că fica ei este fruntaşă la învăţătură. „O supraveghez, dar se descurcă singură. Când nu ştie ceva, se documentează pe internet. E foarte cuminte“, a spus Elena Doboş de 36 de ani. 

 Şi Răzvan Lăcătuş este unul din copiii ce va pleca la mare. „Îmi place să învăţ, am obţinut premiul I. Cel mai mult îmi place limba română, am citit «Amintiri din copilărie», de Ion Creangă. Când voi fi mare vreau să mă fac zidar“, a spus Răzvan Lăcătuş, de 11 ani. Tabăra va avea loc în perioada 9-15 august în staţiunea 2 Mai.

image

Familii problemă

Câteva familii sunt la un pas de evacuare. „În G2, problema sunt câteva familii care strică tot. Poate că va trebui să luăm măsuri dure. Vreo şapte familii ar trebui evacuate de acolo în septembrie“, a spus primarul Mircea Hava.

Toate familiile au fost evaluate în cadrul unui studiu realizat de specialişti ai Academiei Române, care a fost finanţat cu 10.000 de euro. 85 la sută din fonduri au venit de la Uniunea Europeană. Familiile cu probleme au fost depunctate pentru gălăgie, limbaj şi nesupreavegherea copiilor, care au înregistrat absenţe la şcoală.

„Nu am curent, dar am apă şi sunt mulţumită. Nu vreau să fiu dată afară, că nu am unde merge, am trei copii“, a spus Dana Lăcătuş, de 30 de ani. Ana Lăcătuş are datorii de 5.000 lei. „Mă descurc doar cu ajutorul social, soţul mi-a murit. Dacă mă aruncă afară, nu ştiu ce să fac“, a mai spus femeia de 39 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite