Alba: Ioana Morar confecţionează agende şi albume hand-made

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Morar şi-a expus creaţile la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara, dar şi la alte evenimente de profil din Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca.

Profil
Născută la: 14 noiembrie 1975, Bacău
Studii: Facultatea de Silvicultură Braşov
Familie: căsătorită, doi copii

Inginer silvic peisagist de profesie, Ioana Morar a transformat pasiunea pentru frumos în artă.

Aceasta realizează felicitări, agende sau albume hand-made. Coperta fiecăruia este unicat deoarece modelele sunt cusute direct pe material.

image

„Totul a pornit în urmă cu doi ani din nevoia de a face cadouri cât mai deosebite. Confecţionam felicitări cusute, iar sora mea absolvise un curs de legătorie. Am învăţat de la ea meseria şi am combinat cele două activităţi“, povesteşte Ioana Morar.

Creaţii din hârtie, material şi aţă

Ioana Morar este de părere că fiecare om are două mâini dibace şi depinde de fiecare să-şi folosească aptitudinile. „Totul porneşte de la hârtie, material şi aţe. Fie că este vorba despre felicitări, agende sau albume, mă inspir în alegerea modelelor din tot ceea ce mă înconjoară“, a spus artista hand-made.

image

Pentru realizarea unei agende sau a unui albun este nevoie de două, trei zile. Odată modelul ales, acesta este transpus pe material.

„Este o operaţiune mai complicată. Modelul se înţeapă cu acul pe material , iar apoi se coase, după care se lipeşte un carton şi aşa ia naştere coperta. În funcţie de preferinţe, se poate personaliza, se poate realiza un decupaj, se poate scrie un mesaj sau se poate aplica o poză sugestivă. Pe paginile de interior imprimăm câteva gânduri de bine, iar apoi le legăm“, a precizat Ioana.

image

Procedura este la fel şi în cazul albumelor, doar că diferă tipul de hârtie.

Pe coperte coase modele gotice, figuri geometrice, flori sau orice altceva. „Utilizez o gamă largă de culori. Am început cu roşu şi piele albă, iar apoi am diversificat. Materialele le aduc pe comandă de la Bucureşti“, a spus Ioana Morar.

Preţurile felicitărilor, agendelor şi albumelor variază în funcţie de dimensiuni şi se încadrează între 10 şi 80 de lei. Acestea pot fi vizualizate pe internet pe pagina myartbooks.wordpress.com.

Carte de oaspeţi

Tânăra şi-a expus creaţile în urmă cu doi ani la Festivalul medieval de la Sighişoara, după care au urmat târguri hand-made de la Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

image

„Sunt un cadou diferit de orice altceva găsim în magazine. Din păcate sunt destui de puţini oameni care apreciază lucrul artistic şi adevărata lui valoare. Am avut o comandă din partea unei persoane care a solicitat ca pe paginile de interior să fie imprimată Cântarea Cântărilor a lui Solomon“, a spus artista. Clienţii Ioanei sunt persoane de toate vârstele, de la copii la vârstnici.

Acesta a realizat o carte de oaspeţi pentru Festivalul Internaţional de Teatru şi pentru Festivalul de folk de la Alba Iulia. În paginile acesteia au lăsat mesaje nume importante care au luat parte la  cele două evenimente. „Eu păstrez o agendă cu autografe de la Claudiu Bleonţ, Ştefan Hruşcă şi Vali Şerban“, a spus Ioana Morar. 

Vă ajută cineva în conceperea produselor?
I.M.
: „Părinţii sunt cei care mă susţin. Tata îmi caută unele modele aparte, iar mama este cea care le coase. Contează foarte mult pentru mine ajutorul lor. Pe când eram copil, mama ne-a spus nişte vorbe înţelepte care şi acum îmi sună în minte: «Aveţi în voi un bulgăraş de aur pe care nu-l poate murdări nimeni». De asemenea, un real spijin îmi oferă şi sora mea.“

Ce planuri de viitor aveţi?
I.M.:
„În următoare perioadă mă voi pregăti pentru târgul de nunţi din luna februarie ce va avea loc la Alba Mall. Voi expune diferite modele pentru albumele de fotografie dar şi pentru cărţile de oaspeţi, în care fiecare invita îşi poate nota urările pentru miri. Am primit o ofertă din partea librăriei Humanitas pentru amplasarea un stand cu agende“.



Ce-i place: Îmi place deopotrivă zâmbetul unui copil şi răsăritul soarelui. Apreciez oamenii care dau „Bună ziua!“. Îmi place să trăiesc în armonie. Cred că este foarte important să existe înţelegere între oameni. Îmi place nespus de mult natura şi plimbările în aer liber. Sunt o fire optimistă. Mă regăsesc în acea zicală în care un optimist aflat în cimitir, în loc de cruci, vede plusuri“. 

image

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care se lasă călcaţi în picioare pentru câţiva bani sau promisiuni deşarte. Nu îmi place că în ziua de astăzi nu se mai pune preţ pe educaţie. Nu îmi place că oamenii nu sunt apreciaţi pentru adevărata lor valoare, ci sunt judecaţi după aparenţe“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite