Alba Iulia: Cel mai bogat albaiulian este Ioan Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Cel mai bogat albaiulian este Ioan Popa
Alba Iulia: Cel mai bogat albaiulian este Ioan Popa

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari“ a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine. Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei. Omul de afaceri Ioan Popa este pe locul 72 în acest top, cu o avere de 87-90 mil

CITIŢI  ŞI

  • Braşov: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500  
  • Sibiu: Milionarii Sibiului in topul Forbes 500
  • Mures: Milionarii Muresului in topul Forbes 500
  • Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes


Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună.

Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008. În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane). Opt maramureşeni sunt prezenţi în topul din acest an, cumulând o avere totală 334 - 352 de milioane de euro. Judeţul Alba numără opt milionari dintre cei 500 indexaţi anul acesta de revista Forbes, cu o avere cumulată de  334-352 milioane de euro.

Clasament:

Popa Ioan Locul 72 Necşulescu Claudiu Locul 84 Mateiu Dorin Mirel Locul 86 Ciurtin Raul Locul 144 Florea David şi Marcel(nou intraţi) Locul 243 Istrate Ioan (Paraschiva şi fiul Dan) Locul 243 Tamaş Dorel Locul 298 Bara Levente Hugo (nou intrat) Locul 400


Ioan Popa este pe locul 72 în acest top, cu o avere de 87-90 milioane de euro.

Deşi faţă de 2008, Ioan Popa (52 de ani) are cu vreo 13 milioane de euro mai puţin, acţionarul producătorului de carne de pui Transavia, are ţinte mari pentru 2009. Deşi în plină criză economică şi cu posibilităţi reduse de consum, românii mănâncă cu precădere carne de pui, după estimările asociaţiilor din domeniu.

Aşa se face că businessul lui Popa a crescut în prima parte a anului. Pentru 2009, investitorul preconizează plus 30% la cifra de afaceri, adică 130 de milioane de euro, dar mai puţin profit. „Pentru că marja de profit se restrânge din toate palierele de business, m-am extins“, explică Popa strategia sa.

Proprietarul Transavia a integrat în grup, anul trecut, atât achiziţia de la Braşov, cât şi Cerealcom Alba Iulia. A reuşit astfel o dublare a cifrei de afaceri, de la 50 milioane euro, în 2007, la 100 milioane euro, în 2008.

„Achiziţia de la Braşov s-a făcut cu cash, cu banii mei personali“, explică Popa. Profitul grupului a fost afectat în 2008 de investiţiile de peste 10 milioane de euro alocate modernizării capacităţilor de producţie deţinute de Avicola Buzău.

Prin urmare, absolut normal, profitul brut a fost de aproape cinci milioane euro, cu un milion mai mic faţă de 2007.

Claudiu Necşulescu, 70 milioane euro (de la 50 mil. euro)

A preluat în 1999 o societate falimentară şi a adus-o pe profit. Claudiu Necşulescu scrie istorie pe Valea Târnavelor, pentru că vinul de Jidvei şi castelul său de la Cetatea de Baltă sunt acum branduri cunoscute. De origine din Constanţa, Necşulescu a devenit un fiu al acestor locuri de la preluarea societăţii, în 1999.

În patrimoniul actualului investitor, se află acum 2.000 de ha, cumpărate în ultimii zece ani, prin negocieri directe, de la 4.000 de proprietari. Claudiu Necşulescu deţine direct 3,53% din acţiuni şi restul de 96,47% prin compania sa Textil Promotion. Necşulescu a investit de-a lungul celor zece ani de la preluare peste 40 milioane euro.

De la privatizare încoace Jidvei s-a poziţionat în piaţă ca principalul producător de vinuri albe seci şi demiseci, compania fiind acum lider pe piaţa vinurilor cu denumire de origine controlată.

Dorin Mateiu, 68 – 70 milioane euro (de la 95 – 100 mil. euro)

Acţionar al mai multor companii, Dorin Mateiu (42 de ani) este implicat în diverse domenii de activitate, începând cu industria alimentară şi transporturile internaţionale, până la imobiliare şi turism. Cele mai importante participaţii ale sale sunt însă cele de la companiile Elit Cugir (producător de mezeluri) şi Mercado (distribuitor produse din carne).

Raul Ciurtin, 41 milioane de euro (de la 30 mil. euro)

Raul Ciurtin (37 de ani), preşedintele şi acţionarul Albalact, a preluat acum 10 ani o companie cu datorii şi afaceri de maxim 2,5 milioane lei şi a adus-o la afaceri de peste 50 de milioane de euro şi două branduri care s-au aşezat bine pe piaţă: Fulga şi Zuzu. Ciurtin a investit circa 7,5 milioane euro şi într-o fabrică de conserve - Prospera Foods.

Fraţii David şi Marcel Florea, 20 – 25 milioane de euro

„Florea Oil“, reţeaua de distribuţie a carburanţilor auto, este cea mai vizibilă afacere a fraţilor David şi Marcel Florea (37 de ani, respectiv 34 de ani). Societatea Florea Grup a fost înfiinţată în 1996, iar domeniul de activitate iniţial l-a constituit comercializarea carburanţilor auto. Reţeaua are în prezent opt staţii de benzină amplasate în judeţul Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite