Alba: Investiţii de 7,5 milioane de euro în drumuri din cea mai săracă zonă a judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porţiuni din trei drumuri judeţene ce leagă sate şi comune din Podişul Secaşelor vor fi reparate. Consiliul Judeţean a aprobat documentaţia tehnică pentru derularea investiţiei. Perioada de desfăşurare a lucrărilor este de doi ani.

O lungime de 36 de kilometri din trei drumuri judeţene din zona de sud-est a judeţului Alba vor fi reparate în următorii doi ani ca urmare a unei decizii luate în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.

Drumurile asigură legătura dintre oraşul Blaj şi comunele şi satele din Podişul Secaşelor. Zona respectivă cu o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori este cea mai săracă a judeţului din punct de vedere a dezvoltării economice şi sociale.

Şansă pentru investiţii

Consilierii judeţeni au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru reabilitarea sistemului rutier pe 16 kilometri din DJ 106L pe porţiunea Şpring - Ungurei - Roşia de Secaş, reabilitarea a trei kilometri din DJ 107 B pe tronsonul DN1 - Sântimbru - Galtiu - Coşlariu - Mihalţ - Roşia de Secaş - limită judeţul Sibiu şi modernizarea a 17 kilometri din drumul judeţean 107 între Alba Iulia - Teleac - Berghin - Colibi - Secăşel - Cergău Mare - Blaj - Sâncel - Şona - Jidvei - Cetatea de Baltă - limită judeţul Mureş.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 31,7 milioane de lei, adică 7,5 milioane de euro. Documentaţia tehnico-economică a fost executată de firma Prodrum SRL Alba Iulia. Tronsoanele de drum judeţean menţionate au nevoie de lucrări  ample, de la realizarea şanţurilor care acum lipsesc pe multe porţiuni, până la refacerea covorului asfaltic.

"Traficul auto se desfăşoară anevoios şi nu sunt asigurate condiţiile minime de siguranţă şi exploatare. Prin promovarea lucrărilor de îmbunătăţire a infrastructurii de transport din zonă se creează mijloace de valorificare a potenţialului economic, ceea ce va avea un efect pozitiv în dezvoltarea zonei", a declarat Alin Cucui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Comunităţi defavorizate

Modernizarea celor trei drumuri vor determina reducerea cheltuielilor de transport de mărfuri şi călători, creşterea eficienţei economice, economisirea de energie şi timp, situaţie care va duce la extinderea schimburilor comerciale în localităţile din această zonă.

Comunităţile din Roşia de Secaş, Şpring, Cergău şi Cenade sunt cele mai defavorizate din punct de vedere a infrastructurii rutiere din tot judeţul Alba. În absenţa unor investiţii economice mai importante, principala ocupaţie a locuitorilor de aici este agricultura şi creşterea animalelor.

„Suntem la limita cu judeţul Sibiu şi avem mari probleme cu drumurile de acces. Sunt zone unde drumurile sunt de pământ şi atunci când plouă se circulă foarte greu. Aşteptăm o astfel investiţie de mulţi ani şi sperăm că se va face cât mai repede“, a spus primarul interimar al comunei Ilie Damian.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite