Alba: Ileana Partenie pictează icoane şi replici după tablouri cunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ileana Partenie este expert în restaurarea textilelor de peste 30 ani. Pasiunea ei este pictura şi realizează replici după tablorile din Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Profil:
Data şi locul naşterii: 6 noiembrie 1955, Alba Iulia
Studii: Şcoala post liecală; Şcoala de restaurare
Stare civilă: căsătorită, 2 copii

Ileana Partenie s-a angajat la Muzeul Unirii în 1975. La scurt timp instituţia a scos la concurs postul de restaurator textile. „Am urmat cursuri pentru a face faţă cerinţelor postului, în Bucureşti, timp de trei ani“, a povestit angajata muzeului. În timp ce urma aceste cursuri tânăra şi-a redescoperit pasiunea pentru pictură.

„Când eram în clasa a VII-a începusem să pictez icoane. Mi-au căzut în mână nişte cataloage cu icoane pe sticlă după care încercam să pictez. Pictam cu lemn, pentru că la acea vreme nu aveam pensulă. În liceu am început să merg la cursurile Şcolii decorative şi am lăsat deoparte pictura, până când la Bucureşti văzând colegii de la specializarea de pictură în ulei şi tempera mi-am redescoperit pasiunea“, a povestit restauratoarea.

Începuturile au fost grele pentru tânăra care îşi dorea să înveţe cât mai mult. „Nu găseam sprijin în nimeni. Toţi cei care pictau ţineau secretul picturii pe sticlă sau lemn pentru ei“, a spus Ileana Partenie.

După multe încercări şi norocul de a găsi şi oameni binevoitori, tânăra pictoriţă şi-a dat cuvântul că îi va ajuta pe toţi cei care îşi doresc să picteze. „Mi-am jurat că îi voi ajuta pe toţi cei care îmi vor cere ajutorul şi am făcut-o. Oricine îmi cere un sfat sunt aici să i-l dau să nu se zbată în necunoscut“, a afirmat restauratoarea. Aceasta consideră că fiecare generaţie trebuie să aibă alte experienţe şi nu pe cele ale generaţiei anterioare din care pot învăţa.

În laboratorul de restaurare

Pe tot timpul studiilor a continuat să picteze. Întoarsă în Alba Iulia, în laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Naţional al Unirii a cunoscut îndeproape şi fascinaţia acestui domeniu. „Poate la început nu eram atât de încântată de ideea de a fi resaturator însă după ce începi să munceşti şi ai în mână piese vestimentare cu o încărcătură istorică şi poate chiar emoţională devii fascinat“, a afirmat Ileana Partenie.

În peste 30 de ani de profesie a cunoscut toate tehnicile de a ţese covoare sau de a reconstitui veşminte. A învăţat croitorie, chimie şi biologie şi a fost printre primii 40 de restauratori texile atestaţi din ţară. „Dacă n-ai înclinaţie artistică nu poţi face restaurare. Fiecare piesă e unicat. Textilele arheologie sunt poate cele mai aparte, iar un restaurator textil poate profesa o viaţa fără a avea ocazia să pună mâna pe aşa ceva“, a spus Ileana Partenie.

Restauratoarea din Alba Iulia a avut norocul ca arheologii de la Muzeul Unirii să descopere cu ani în urmă, un mormânt din secolul XVII. „A fost un noroc că nu au aruncat partea textilă. M-am străduit zile în şir să desprind resturile de sicriu şi de pământ de tesături. Este o revelaţie în momentul în care reuşeşti să readuci la viaţă piesele degradate şi ai dovezi palpabile a strării sociale a unei perioade“, a povestit restauratoare. 

Când aveţi timp pentru pictură şi ce pictaţi?
„Pictez după orele de serivici şi de multe ori noaptea. Mă simt în largul meu, relaxată şi liniştită când sunt cu pensula în mână. Am început să pictez fiind fascinată de fresca bisericilor, când eram copil. Astăzi aceleaşi picturi, simple şi autentice le apreciez cel mai mult. Pictez replici după icoane, dar şi după tablourile din muzeu, care ulterior sunt vândute turiştilor sau celor care trec pe la standul cu obiecte de vânzare din muzeu. Îmi place să pictez autentic să respect canoanele biblice şi culorile. Nu sunt adepta picturilor adaptate. Am deja particularităţile mele după care oamenii îmi recunosc lucrările.

Ce piese aţi restaurat de-a lungul timpului?
„Steaguri de la Unirea din 1918. Steagul american al Societăţii Carpatina a românilor din Cleveland-Ohio. Eşarfe regale de la medalii. Sute de piese, unice fiecare prin ceea ce reprezenta.

Ce-i place: „Să îi învăţ pe alţii să picteze, pentru că eu sunt de părere că oricine poate să facă acest lucru. Îmi plac jucăriile şi sunt o colecţionară a acestora. Am sute de jucării: păpuşi de porţelan şi lemn, clowni şi multe altele. Îmi plac sticlele cu forme deosebite. Colecţionez sticle de parfum şi orice cu formă aparte. Am realizat două expoziţii până acum cu jucăriile şi sticlele din colecţie“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna şi nu tolerez oamenii care mint. Nu mă supăr decât pe prieteni, pentru că de la ei am cele mai mari aşteptări“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite