Alba: Voluntarii caută deşeuri prin GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii din judeţul Alba se mobilizează pentru realizarea hărţii deşeurilor din România. Acţiunea face parte din proiectul „Let’s do it, România“. Bugetul acţiunii desfăşurate la nivel judeţean este de 4.000 de euro. Se caută sponsoriză pentru mănuşi, saci de gunoi şi transportul deşeurilor

Sâmbătă şi duminică are loc procedura de localizare a gunoaielor pe traseele identificate de voluntari. Autorităţile locale şi ONG-urile susţin acţiunea de ecologizare ce va avea loc la nivel naţional în data de 25 septembrie 2010.

Dispozitive GPS pentru localizarea peturilor

Cei implicaţi în derularea proiectului la nivelul judeţului Alba s-au reunit ieri pentru a stabili un plan de acţiune. Astfel, sâmbătă şi duminică se va face cartarea deşeurilor din întreg judeţul cu ajutorul voluntarilor. Activitatea presupune determinarea poziţiei gunoiului folosind un dispozitiv GPS. „În vizorul nostru se află gunoaiele aruncate de oameni şi de turişti la marginea drumurilor, pădurilor sau pe malul apei.

Rezultatul final al acestei acţiuni este realizarea hărţii deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie“, a spus Monica Chindriş, coordonatorul voluntarilor din Alba. Aceasta a precizat că fiecare zonă cu peturi va fi tratată în mod aparte.

„Va fi completată o fişă a mormanului de gunoi care va cuprinde coordonatele de localizare, precum şi suprafaţa pe care se găseşte. Pentru a fi luat în calcul, trebuie să fie dispersat cel puţin pe o suprafaţă de un metru pătrat. Se va face o colectare selectivă a gunoiului, pe categorii precum sticlă, plastic, hârtie“, a mai spus Monica Chindriş.

În toată ţara au fost cartografiate deja zece judeţe, iar în acest sfârşit de săptămână, acţiunea se desfăşoară concomitent în Alba, Arad, Bihor şi Hunedoara. Bugetul acţiunii desfăşurate la nivelul judeţului nostru este de 4.000 de euro.

Sprijin din partea autorităţilor

La acţiunea din weekend şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratul Şcolar, precum şi ai ONG-urilor cu obiect de activitate protecţia şi conservarea mediului.

„Noi vom da o mână de ajutor în zona ariilor protejate. Deja avem stabilite trasee, ştim unde sunt locurile cu probleme. Ceea ce ne îngrijorează este transportul spre rampa de gunoi, deoarece firmele de salubrizare nu se prea implică în genul acesta de acţiuni“, a spus Lucian Macaveiu, reprezentantul asociaţie Albamont. Voluntarii care vor să participe în proiect se pot înscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro.

Voluntarii au stabilit un număr de 25 de trasee care vor urma principalele drumuri şi cursuri de apă din judeţ. Cele mai importante ar fi: Sebeş – Petreşti – Şugag – Dobra, Alba Iulia – Drîmbar – Straja – Vingard – Daia Română, Alba Iulia – Zlatna – Almaşu Mare, Alba Iulia – Sebeş – Balomir – Cugir, Sîntimbru – Crăciunelu de Jos – Blaj – Sânmiclăuş, Roşia de Secaş – Cenade – Valea Lungă – Blaj, Aiud  - Rimetea şi Ocoliş – Baia de Arieş – Câmpeni – Arieşeni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite