Alba Iulia: Grup specializat în fraude informatice anihilat de poliţişti şi procurori (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Grup specializat în fraude informatice anihilat de poliţişti şi procurori (UPDATE)
Alba Iulia: Grup specializat în fraude informatice anihilat de poliţişti şi procurori (UPDATE)

Şase persoane cu domiciliul în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt au fost arestate, joi, de Tribunalul Alba pentru comiterea de infracţiuni informatice şi înşelăciune.

3 august, ora 16.00: La Curtea de Apel Alba Iulia au fost judecate recursurile inculpaţilor împotriva mandatelor de arest preventiv.

„Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate recursurile inculpaţilor astfel încât aceştia vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă iar considerentele care au stat la baza acestei hotărâri vor putea fi făcute publice de îndată ce decizia va fi motivată”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instituţiei.




Popa Gheorghe Daniel (23 ani), Vlăducu Costinel – Alberto (22 ani), Nedelcu Mihai (29 ani), Giura Gheorghe (19 ani), Stănescu Florea (22 ani), Tudor Gheorghe Claudiu (23 ani) au primit mandate de arest pentru 29 de zile.

În cazul a altor doi inculpaţi, Mîndrescu Viorel Cosmin (21 ani) şi Gheorghe Petre Iulian (20 ani), judecătorii au emis mandate în lipsă.

Prinşi în flagrant


Gruparea infracţională s-a constituit în anul 2006 şi a acţionat iniţal în judeţul Alba, după care şi-a mutat centrul de operaţiuni în Sibiu, respectiv în oraşul Drăgăşani din Vâlcea.

„Suspecţii obţineau venituri ilicite din inducerea în eroare a unor persoane din străinătate, cu privire la achiziţionarea a diverse bunuri, ce erau postate pe site-uri de vânzări on-line din Olanda, Germania, Suedia, Grecia, Slovacia, Belgia”, a declarat, astăzi, comisarul şef Ionuţ Modrescu.

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia şi procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, în urma cărora 17 persoane au fost aduse pentru audieri la Alba Iulia.

În una din locuinţe, membrii grupării au fost prinşi în flagrant în timp ce ofereau spre vânzare telefoane mobile, pentru suma de 350 euro bucata.

Peste 100 de persoane înşelate cu 83.000 de euro

În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate un autoturism, telefoanele mobile utilizate de membrii grupării şi mai multe sisteme informatice folosite la săvârşirea infracţiunilor (laptop-uri, unităţi centrale, modem-uri, stick-uri, CD-uri şi DVD-uri).

Prin această modalitate au fost induse în eroare mai multe persoane din diverse state, precum Marea Britanie, Suedia, Belgia, Italia, Franţa, Canada, SUA, Danemarca, Slovacia, Germania. Prejudiciul cauzat celor peste 100 de părţi vătămate se ridică la 83.000 de euro.

Acuzaţiile oficiale ale anchetatorilor sunt constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată şi înşelăciune în convenţie

Colaborare cu Biroul Secret Service

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la “Crimă Organizată” au cooperat în cauză cu Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi cu reprezentantul site-ului e-Bay în România.

La realizarea activităţilor au mai colaborat poliţişti ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Sibiu - Detaşamentele de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite