Alba: Gheorghe Bădău, dirijorul orchestrei Arieşul din Câmpeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bădău este profesor de muzică de peste 40 de ani.
Gheorghe Bădău este profesor de muzică de peste 40 de ani.

Gheorghe Bădău este profesor de muzică la Şcoala cu clasele I-VIII din Câmpeni din anul 1969, iar de ani buni este şi directorul acestei unităţi de învăţământ. Pasiunea sa pentru muzică a făcut ca şcoală să aibă una dintre cele mai bune orchestre de elevi din Transilvania.

Profil 
Născut la: 18 ianuarie 1948, comuna Avram Iancu, Alba
Studii: Facultatea de muzică din Bucureşti
Familie: căsătorit, o fiică

Profesor de muzică de peste 40 de ani, Gheorghe Bădău este un iubitor al instrumentelor de suflat şi cântă la contrabas şi acordeon. El este dirijorul orchestrei Arieşul, înfiinţată în anul 1975. „Primul spectacol important susţinut de orchestră a fost în Banatul Sârbesc, iar de-a lungul timpului  s-au adunat peste 150 de reprezentaţii atât în ţară, cât şi străinătate“, spune instrumentistul.

Orchestra are un număr mediu de 25-30 de copii care variază de la un an şcolar la altul. Spune că fiecare festival la care a participat a avut specificul său. „Am participat la numeroase evenimente la care au luat parte formaţii de elită din Europa. Unul dintre festivalurile care mi-a rămas în minte a avut loc în Ungaria. Împreună cu orchestră am cântat alături de formaţii excepţionale. Peste tot am întâlnit oameni primitori, iubitori de folclor şi muzică de la care ai ceva de învăţat, completându-ne unii pe alţii“, a precizat Gheorghe Bădău.

Repertoriul orchestrei Arieşul, care a obţinut zeci de premii, este unul variat, de la tradiţionala ţarină şi cântece specifice Ţării Moţilor până la melodii din Banat, Hunedoara, Sibiu, Cluj sau Maramureş.

„Omul orchestră“

Gheorghe Bădău nu doar dirijează o orchestră ci şi cânta la fiecare dintre aceste instrumente. Fluierul, clarinetul, taragotul, saxofonul, ocarina, contrabasul sau acordeonul sunt doar câteva dintre ele. „Cunosc fiecare instrument muzical pe care-l avem în orchestră, altfel nu aş avea cum să-i învăţ pe elevi. Eu mă ocup de partea de învăţare, iar virtuozitatea aparţine copiilor“, spune profesorul.

Pasiunea sa pentru muzică porneşte din copilărie. „Am crescut la ţară şi acolo aveam un vecin ce avea un aparat de radio. La ora 12.15 amiaza era o emisiune de muzică populară. Aşteptam cu ore înainte sosirea vecinului acasă pentru a putea asculta programul. Am îndrăgit muzica populară dintotdeauna şi mă bucur că fiica mea îmi împărtăşeste această pasiune, fiind la rândul ei profesoară de muzică“, a spus Gheorghe Bădău.

El a cântat pentru prima dată la fluier la vârsta de patru ani. „Tata mi-a cumpărat acest instrument. În timp s-a dovedit că a făcut cea mai bună alegere. Nu cred că la momentul respectiv se gândea că voi performa în acest domeniu“, a mai spus profesorul Gheorghe Bădău.

Cum e munca la catedră?
G. B.:
„Este o meserie frumoasă pentru cei care au înclinaţie pentru acest domeniu. Eu strungar nu am să fiu în viaţa mea. Mi-a plăcut de când mă ştiu munca cu copiii care presupune în primul rând răbdare. Copiii sunt precum o materie primă şi trebuie modelaţi după anumite reguli. Rezultatele obţinute prin performanţa elevului este cea mai mare împlinire a unui dascăl şi îţi dă mulţumirea că nu ai ales întâmplător acest domeniu“.

Aţi primit o diplomă de excelenţă?
G.B.:
„În cadrul evenimentului de marţi de la Sala Unirii din Alba Iulia au fost premiaţi copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură, precum şi cadrele care i-au pregătit. Iona Popa  de la Şcoala generală din Câmpeni este unul dintre elevii cu rezultate excepţionale la olimpiada naţională de muzică, iar pe lângă acest lucru cântă la cinci instrumente“.   

Ce-i place: „Îmi plac lucrurile care se finalizează cu bine. Fiecare domeniu are specificul său, consider că reuşita acestora depinde de modul în care te implici în realizarea lor. Fără implicare, transpiraţie şi multă muncă nu se obţine nimic. Lucrurile merg bine acolo unde sunt oameni bine intenţionaţi, oameni care doresc să-şi facă un nume. E important ca resursele umane să fie puse întotdeauna în valoare“.

Ce nu-i place: „Nu aş putea spune că există lucruri care să nu-mi placă cu adevărat. Unul dintre aspectele negative vizează oamenii care spun că fac un lucru şi nu îl duc la îndeplinire. Niciodată nu am fost de acord cu minciuna şi cu falsitatea unor persoane pe care nu te poţi baza. Când toţi aceşti factori sunt eliminaţi, lucrurile intră pe făgaşul normal“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite