Alba: Foştii angajaţi de la Metalurgica Aiud nu şi-au primit banii din primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Crişan a fost timp de 24 de ani şef de schimb la Metalurgica Aiud.
Iuliu Crişan a fost timp de 24 de ani şef de schimb la Metalurgica Aiud.

200 de oameni îşi aşteaptă drepturile băneşti pe care le-au câştigat în instanţă. Prima tranşă de bani trebuia să o primească luna aceasta. Metalurgica Transilvană SA Aiud a intrat în insolvenţă aşa că nu va mai achita salariile compensatorii anul acesta.

Soarta foştilor angajaţi ai societăţii Metalurgica Transilvană SA Aiud este cruntă. În primăvară, peste 200 de foşti angajaţi ai societăţii Metalurgica Transilvană SA Aiud au ieşit în stradă pentru a cere plata celor trei salarii compensatorii promise înainte de a fi concediaţi şi revenirea la fostele grupe de muncă, lucru ce le-ar permite să iasă mai repede la pensie.

Drepturi câştigate în instanţă

În funcţie de încadrarea în muncă, angajaţii au de primit sume suprinse între 1.500 şi 3.000 de lei. „În urma protestului, am primit în martie doar 20 la sută din bani. Am fost concediaţi în jur de 400 de oameni, dar doar jumătate am mers în instanţă, care ne-a dat câştig de cauză în luna aprilie. Luna acesta trebuia să ne primim prima din cele trei tranşe de bani“, a spus Iuliu Crişan (49 ani), şef de schimb timp de 24 de ani la Metalurgica.

Executorul judecătoresc Marin Aldea a trimis în jur de 40 de somaţii de plată către Metalurgica. Banii urmau să fie daţi foştilor angajaţi în noiembrie, ianuarie şi martie. „În urmă cu trei săptămâni am primit o hotărâre judecătorească emisă de Tribunalul Alba prin care se anunţa că Metalurgica intră în reorganizare. Conform legislaţiei, am sistat orice acţiune“, a spus executorul judecătoresc

La limita traiului decent

Pentru a trece cu bine peste iarnă, oamenii îşi puseseră speranţele în banii ce-i mai aveau de primit din cele trei salarii compensatorii. „Şomajul s-a terminat, oamenii nu mai au pe ce să cumpere pâine. Eu am întrerut şomajul în vară şi două luni am plecat în Germania la cules de căpşuni, altfel nu reuşeam să mă descurc cu banii peste iarnă“, a spus Iuliu Crişan, care are de recuperat 2.500 de lei.

Viorica Cheorean a lucrat 33 de ani în fabrică ca şi inginer mecanic. A fost disponibilizată în vara anului trecut şi are de primit 2.200 de lei. „Am împlinit 56 de ani şi mi-am făcut pensie anticipată. Primesc 750 de lei. Ne descurcăm greu cu banii. Sunt bolnavă, am făcut şi diabet, cu banii ce urma să îi primesc mergeam la medic“, a spus Viorica Cheorean. 

Aurel Munteanu, vicepreşedintele sindicatului de la Metalurgica Aiud a precizat că banii vor fi plătiţi. „Firma este în insolvenţă, dar datoriile venite din urmă vor avea prioritate. Foştii angajaţi îşi vor primii bani. În februarie urmează să fie prezentat programul de reorganizare, şi apoi în ordinea priorităţilor se vor repartiza banii“, a spus Aurel Munteanu.

Numărul angajaţilor de la Metalurgica a scăzut continuu în ultimii 20 de ani. Dacă în 1990 aici lucrau 10.000 de muncitori, astăzi sunt aproximativ 90. În 2009 şi în primele două luni din 2010, au fost concediaţi peste 400 de persoane în mai multe etape. Societatea este în proprietatea companiei Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite