Alba: Fosta şefă de la Sapard, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Gârlea a fost condamnată pentru fapte petrecute în 2004, când potrivit rechizitoriului DNA Alba Iulia, a prezentat în mai multe rânduri documente false, pentru a obţine fonduri europene nerambursabile, în calitate de reprezentant legal al unei firme.

Ioana Gârlea a fost condamnată de Judecătoria Râmnicu Vîlcea, în urmă cu câteva zile, la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o durată de cinci ani. 

Despăgubiri civile de 142.000 lei

Prin sentinţa dată de judecători, Ioana Gârlea este obligată să achite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  22.684,50 euro, sumă ce repreprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută în 2003,  prin programul PHARE, ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna. Fostul director de la Sapard trebuie să mai plătească încă 30.771,52 lei, adică cofinanţarea de la bugetul de stat, în cadrul proiectului "Ecoplast“, derulat la Zlatna.

În plus, ar trebui să mai achite încă 5.000 de lei şi 3.000 de euro către alte două părţi din dosar.

Procurorii anticorupţie au demarat ancheta în acest caz la sfârşitul anului 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Principalii protagonişti ai afacerii erau Ioana Gârlea, ca reprezentant al SC P&G Production SRL Zlatna şi Valentin Muntean, ca reprezentant al S.C. Simimpex SRL Alba Iulia.

Potrivit DNA,  Ioana Gârlea a obţinut, în 2003,  un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro, ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna.

Afaceri cu bidoane de plastic

Conform proiectului, investiţia presupunea cumpărarea unei linii automate de fabricat bidoane şi flacoane din plastic. În rechizitoriu DNA se arată că utilajul de produs recipienţi din plastic prin suflare a fost „schimbat“ cu unul de produs mase plastice prin injecţie.

Potrivit procurorilor, Ioana Gârlea a raportat că a achiziţionat utilajul cu suma de 79.150 de euro, de la S.C. Simimpex SRL Alba Iulia. Anchetatorii au constatat ulterior,  că linia tehnologică a fost cumpărată de la o persoana din comuna Ciugud, cu 3.500 de euro. Procurorii au mai stabilit că utilajul nu era funcţional în momentul  achiziţiei.

Mai mult, Ioana Gârlea ar fi întocmit şi acte de angajare pentru 11 persoane,  cât se prevedea în proiectul „Ecoplast“, de la Zlatna,  chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie a recipienţilor din plastic. Sentinţa poate fi contestată la Tribunalul Vîlcea.

Ioana Gârlea a ocupat funcţia de director al biroului regional Sapard Alba, transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. A fost suspendată din funcţie în februarie 2007, după trimiterea în judecată.

De la sfârşitul anului trecut a fost încadrată în cadrul aceleaşi structuri regionale ca expert la Serviciul de Evaluare Contractare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite