Alba: Festivalul secerişului de la Ampoiţa, o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 10 kilometri distanţă de Alba Iulia, duminică se desfăşoară în localitatea Ampoiţa tradiţionalul Festival al secerişului. Cea de-a şaptea ediţie este deschisă de un circuit al bicicliştilor. Împletitul cununii din spice de grâu şi parada portului populara este principala atracţie pentru turişti.

Manifestarea este organizată de Primăria comunei Meteş, Consiliul Judeţean Alba şi Filiala Antrec Alba. Anul acesta, alaiul localnicilor şi cununa de grâu va fi primită de familia Hâlgă, la „Casa cu dor“.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului va fi deschisă de o cursă a bibicliştilor. „Cursa Secerişului“ se va desfăşura pe traseul Alba Iulia-Ampoiţa, pe DN 74 şi drumul comunal care duce până în centrul localităţii.

image

Plecarea se face la ora 11.00 din parcarea magazinului Profi. Participanţii care doresc să străbată cei peste 10 kilometri pe bicicletă, trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Împletitul cununii

La ora 12.00 este programată primirea delegaţiilor din toate satele comunei Meteş şi o paradă a portului popular, după care se desfăşoară celebrul obicei al secerişului, treieratul grâului şi împletitului cununii de spice. Cununa de spice din Ampoiţa este un obicei foarte vechi, cu adânci semnificaţii în viaţa satului. Împletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii.

În prezent se împleteşte cununa de spice de grâu la începutul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de către fetele tinere ajutate de femei cu experienţă. „La terminarea seceratului are loc împletirea cununii din spicele cele mai frumoase, din ultimul snop ori dintr-o fâşie de holdă nesecerată. Obiceiul cununii nu s-a pierdut pentru totdeauna şi considerăm că mentalitatea rurală contemporană are o mare rezervă de sensibilitate magică“, a spus Emil Comşa, reprezentantul ANTREC Alba.

image

Cununa are împletită la mijloc o cruce şi este purtată apoi de cea mai frumoasă şi mai harnică dintre femei până la casa gazdei. La poartă se aud versuri păstrate din generaţie în generaţie: „Răsărit-a găinuşa/ Hai gazdă deschide uşa/ C-am venit din deal acasă/ Cu o cunună frumoasă/ Ca să v-o punem pe masă/ Să v-aducă belşug în casă“.

Alaiul localnicilor şi cununa de grâu va fi primită de familia Hâlgă, la pensiunea „Casa cu dor“. Cununa este atârnată de grindă şi păstrată până la recolta următoare.

Concurs pentru copii

Copiii din sat se vor întrece în realizarea unor „sperietori“ din paie. Cele mai reuşite creaţii, ce au menirea de a alunga ciorile de culturi vor fi premiate. Festivalul se încheie cu un spectacol folcloric sustinut de grupul vocal Ampoiceana.

Ampoiţa este o localitate turistică cu diferite atracţii. Se pot vizita Cheile Ampoiţei, rezervația naturală Calcarele Ampoiţei şi Peştera Liliecilor, dar şi monumentele naturii Piatra Boului şi Piatra Varului.



 


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite