Alba: Fabrica UPSOM, butoiul cu pulbere din Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii concediaţi de la combinat nu au primit salariile compensatorii. Acţionarul majoritar este gata să cedeze pachetul majoritar de acţiuni creditorilor Romgaz şi BCR

Situaţia socială din oraşul Ocna Mureş a atins punctul critic după ce aproximativ 800 de angajaţi ai combinatului UPSOM au fost trimişi în şomaj. Oamenii sunt disperaţi pentru că nu au primit încă salariile compensatorii, iar primele certificate de şomer au fost înmânate beneficiarilor cu întârziere.

„Nu mai avem bani nici de pâine“

Aproximativ 20 de persoane au venit şi astăzi în faţa sediului fabricii pentru a solicita plata salariilor compensatorii în valoare de 3.200 de lei, care li se cuvin conform contractului colectiv de muncă. Luni dimineaţă peste 200 de oameni au organizat un protest spontan de amploare mai mare.

„Oamenii nu mai au bani nici de pâine. Trebuiau să ne dea primul salariu compensatoriu în septembrie. Ne-au minţit tot timpul. Ultimul termen este sfârşitul lunii octombrie, dar nu cred că vom primi banii“, a afirmat Nicolae Damian (39 de ani), angajat disponibilizat de la UPSOM. Muncitorii au mers şi la primărie pentru a solicita ajutor.

„În urma discuţiilor avute cu administratorul indian al societăţii, Taj Malhotra, acesta ne-a atras atenţia că este o firmă privată. Nu putem decât să tragem un semnal de alarmă către organele abilitate pentru a verifica gestiunea şi situaţia economică a firmei“, a spus primarul Adrian Drăguţ.

image

Reprezentanţii fabricii susţin că vor plăti banii, dar caută soluţii pentru a relua activitatea „Se face tot ceea ce este posibil pentru ca să se reia activitatea economică în această unitate. S-a decis efectuarea unei analize economice, tehnologice şi financiare aprofundate de către o firmă germană specializată, respectiv firma Roland Berger. În funcţie de concluziile acestui audit, se va stabili viitorul investiţional al GHCL UPSOM “, afirmă conducerea societăţii într-un comunicat de presă.

Indienii vor să cedeze acţiunile

Reprezentanţii societăţii au avut la sfârşitul lunii septembrie o întâlnire cu conducerea administrativă a judeţului Alba în cadrul căreia s-au analizat posibilităţile de a se relua activitatea.

„Ceea ce a insemnat sprijinul autorităţilor de stat şi a celor locale s-a făcut. La ultimele discuţii acţionarul indian a propus ca Romgaz şi BCR să preia pachetul majoritar de acţiuni“, a declarat prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

Romgaz şi BCR sunt principalii creditori ai combinatului având de recuperat datorii de peste 15 milioane de euro. Doar compania de stat Romgaz ar trebui să primească 11 milioane de euro de la UPSOM. Acţionarul majoritar al societăţii este compania GHCL India.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite