Alba: Elisei Rusu, micul matematician pasionat de chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elisei Rusu cântă la chitară de la 12 ani
Elisei Rusu cântă la chitară de la 12 ani

Elisei Rusu este elev în clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia. A participat la numeroase concursuri de matematică. În acest sfârşit de săptămână a luat parte la concursul interjudeţean „Regina Maria“ de la Sibiu. A obţinut locul I la nivel judeţean şi locul III pe ţară în cadrul concursului „Mesajul meu antidrog“.

Profil
Născut la: 21 aprilie 1996 Alba Iulia
Studii: elev în clasa a VIII-a, Şcoala „Mihai Eminescu“ Alba Iulia
Familie: un frate şi o soră

Pe lângă rezultatele excepţionale de la şcoală, elevul este pasionat de chitară. „De mic copil mi-a plăcut muzica. Cred că este moştenire de familie. Mama a studiat pianul, iar sora mea mai mică i-a urmat exemplul“, povesteşte Elisei. A început să cânte la chitară în jurul vârstei de 12 ani. Urmează cursuri la Palatul Copiilor din Alba Iulia sub îndrumarea lui Daniel Avram. 

„Este un instrument plăcut şi cred că este potrivit pentru băieţi. Are avantajul că îl poţi lua oriunde. Spre exemplu, mai duc chitara la şcoală şi le cânt colegilor mei. Chiar l-am convins pe unul dintre ei să vină la cursurile de chitară“, a spus Elisei Rusu. A primit instumentul muzical în dar de la părinţi şi este conştient de faptul că şcoala trebuie să fie pe locul întâi. „Cu toate că îmi place foarte mult să cânt, chitara  rămâne un hobby. Prioritatea este şcoala, dar cred că este foarte bine să ştii să cânţi la un instrument muzical“, a spus adolescentul.

Şahul l-a ajutat să înţeleagă matematica

Din clasa a V-a, Elisei Rusu a participat la o serie de concursuri şi olimpiade şcolare de matematică. Pe lângă rezultate merituoase obţinute pe plan local şi judeţean, a obţinut menţiune la concursul naţional „Şcoala cu ceas“ de la Râmnicu Vâlcea.

Este pregătit de profesoara Anamaria Fuia şi lucrează suplimentar faţă de exerciţiile de la clasă. În acest sfârşit de săptămână a luat parte la concursul interjudeţean „Regina Maria“ de la Sibiu. Consideră că pasiunea pentru matematică i-a fost dezvoltată de şah.

„De la 9 până la 12 ani am jucat şah. Acest joc mi-a format gândirea, uneori ştiu rezultatul unei probleme fără să fac rezolvarea. Se mai întâmplă ca la exerciţiile de la şcoală să sar peste rezolvare şi să scriu direct răspunsul, iar uneori sunt depunctat“, povesteşte Elisei. El are acasă peste 15 medalii şi două cupe obţinute în cadrul competiţiilor de şah. „M-am antrenat cu profesorul Breaz. Din păcate acesta a murit, iar în locul lui a venit altcineva şi aşa am renunţat la şah“, a mai spus elevul.

Locul I la „Mesajul meu antidrog“

Pe lângă studiul la clasă, Elisei Rusu se implică şi în activităţi extraşcolare. Vineri a fost premiat în cadrul concursului naţional „Mesajul meu antidrog“. A participat la secţiunea film de scurtmetraj obţinând locul I la nivel judeţean şi locul III pe ţară.

„Am realizat un filmuleţ în care am prezentat mai multe motive pentru care nu merită să te apuci de fumat. Motivele au fost expuse pe categorii de vârstă. Spre exemplu, în cazul adolescenţilor am pornit de la ideea că în loc să dea banii pe ţigări, mai bine îi pun la puşculiţă.“, a spus Elisei Rusu.

Ce alte pasiuni mai ai?
E.R.
:  „Îmi place sportul. De aproape un an de zile practic judo. În paralel joc fotbal în echipa de juniori Metatron. Ne antrenăm cu profesorul Nicula Radu şi am participat la campionatul judeţean de forbal. Pentru o echipă nou înfiinţată, am obţinut rezultate bune, ne situăm la jumătatea clasamentului. Joc fotbal de plăcere şi cred că spiritul de echipă este cel mai important“.

Ce planuri de viitor ai?
E.R.
: „Mă voi îndrepta fie spre Colegiul Militar, fie spre Colegiul «Horea, Cloşca şi Crişan». Sunt instituţii de învâţământ cu potenţial. Dacă după absolvirea studiilor, şansele de realizare pe plan profesional nu vor fi la nivelul aşteptărilor, mă gândesc la alternativa de a pleca în Canada. Este o ţară dezvoltată, care oferă posibilităţi multiple. Părinţii mei au încredere în mine. Tata mi-a spus că sunt suficient de mare pentru a lua singur decizii“.

Ce-i place: „Îmi plac drumeţiile şi excursiile la munte. Împreună cu familia mergem de câte ori avem ocazia la Poiana Galdei. Am fost în Munţii Făgăraş şi la Bâlea Lac şi mi-a plăcut foarte mult peisajul. Îmi place să merg la ţară la bunici şi să îl însoţesc pe tata la pescuit. Îmi place muzica. La şcoală, pe lângă matematică, îmi place româna şi engleza“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place marea. Nu-mi plac oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt. În rest   sunt foarte puţine lucrurile care să nu-mi placă“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite