Alba: Două şcoli din Cugir nu mai au bani pentru salariile profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii din Cugir au participat la mitingurile de protest de la Alba Iulia
Profesorii din Cugir au participat la mitingurile de protest de la Alba Iulia

Directorii şcolilor din Cugir trag un semnal de alarmă, după ce au aflat că bugetul alocat pentru salariile dascălilor este la fundul sacului. „Anul acesta, introducându-se finanţarea pe elev, s-a ştiut din luna ianuarie, atât la nivel local, cât şi judeţean, că banii nu vor ajunge decât până în septembrie.

În aceste condiţii oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, pentru că nu şi-au încasat decât 72% în loc de 75% din salariul redus cu 25 de procente“, a spus Gabriela Lupu, directorul şcolii generale nr. 2 Cugir.

Bani mai puţini la buget


Bugetul necesar pentru plata salariilor celor 104 cadre didactice şi nedidactice de la şcolile generale nr. 1 şi 2, pe lunile noiembrie şi decembrie, se ridică la aproximativ 200.000 de lei.

Reprezentanţii administraţiei locale spun că au strâns cureaua cât au putut însă, au ajuns la fundul sacului. Edilii locali recunosc că se află în faţa unei situaţii fără precedent.  „Încă de la întocmirea bugetului pe anul 2010, oraşul Cugir a primit doar 75% din sumele solicitate pentru plata salariilor profesorilor. Deci, faptul că la cele două şcoli din Cugir nu mai sunt bani pentru salariile pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie nu reprezintă o surpriză pentru nimeni“, a precizat Adrian Teban, primarul oraşului Cugir.


Sindicaliştii  din învăţământ ameninţă că situaţia va degenera în proteste de stradă. „Cerem inspectorului şcolar general şi domnului prefect să demareze de urgenţă o inventariere a acestor probleme şi să facă toate demersurile necesare în vederea asigurării banilor pentru plata salariilor până la sfârşitul acestui an. Tratarea cu superficialitate a acestei probleme va putea genera proteste spontane în aceste unitţi de învţmânt“, a declarat Ioan Stanca, liderul sindicatulului Învăţământ Alba.

Grevă japoneză


Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Alba dau asigurări că se va găsi o soluţie pentru plata salariilor dascălilor şi a personalului nedidactic. „Cred că se încearcă inducerea în eroare a colegilor de la cele două şcoli din Cugir. În ceea ce priveste lunile urmatoare vor exista fonduri pentru plata tuturor salariilor.

Situaţii similare au mai fost şi în anii trecuţi pe la alte şcoli şi s-a găsit, de fiecare dată, rezolvare“, a precizat Cornel Sandu, inspectorul şcolar general. Deocamdată nemulţumirile  profesorilor  din Cugir au îmbrăcat forma unei greve  japoneze şi participarea la mitingurile organizate săptămânile trecute de sindicaliştii din învăţământ la Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite