Alba: Domeniu schiabil de 43 milioane de euro la Arieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Oradea a iniţiat în Apuseni cel mai mare proiect turistic destinat sporturilor de iarnă din România. Amplasamentul investiţiei este situat în Munţii Bihorului, între vf. Piatra Grăitoare (1640 metri) şi pasul Vârtop (1120 metri).

O firmă din Oradea vrea să dezvolte un proiect de investiţii de aproape 43 de milioane de euro în staţiunea Arieşeni. SC Mitcris Turism Plus SRL Oradea a prezentat astăzi în şedinţa Consiliul Judeţean Alba planul urbanistic zonal întocmit pentru proiectul „Domeniul schiabil şi turistic Bubeşti – Poiana Vârtop“.

21 de pârtii de schi

Din datele tehnice rezultă faptul că investiţia este una dintre cele mai mari derulate în ultimii ani în România, în domeniul turismului. Astfel, este prevăzută amenajarea a 21 de pârtii de schi cu o lungime totală de 15,4 kilometri. Pârtiile ar urma să aibă grade diferite de dificultate, pornind de la dificile şi până la foarte uşoare.

Proiectul mai prevede construirea de instalaţii de transport pe cablu (teleschi, telescaun şi telecabină), a unor spaţii de cazare, spaţii destinate serviciilor, clădiri administrative, drumuri de acces şi parcări. Costul amenajării pârtiilor este estimat la 2,5 milioane de euro, în timp ce instalaţiile de transport pe cablu şi instalaţiile de producere a zăpezii artificiale vor costa aproximativ 26 de milioane de euro.

Apa pentru zăpada artificială va fi asigurată dintr-un lac montan ce va fi amenajat la altitudinea de 1.630 metri. Vara, lacul va deveni o zonă de agrement pentru turişti. Întregul proiect este conceput astfel încât să fie o destinaţie atractivă atât vara cât şi iarna. Potenţialii clienţi sunt două milioane de persoane care trăiesc în oraşe pe o rază de 350 de kilometri distranţă de Arieşeni. Numărul locurilor de muncă directe create este de cel puţin 100.

Pădure defrişată pentru pârtii

Proiectul mai prevede realizarea a 26 de locuri de parcare pentru autobuze şi a peste 1.000 de locuri pentru autoturisme. Suprafaţa zonei inclusă în cadrul proiectului de dezvoltare este de 79 de hectare reprezentând 2,37 la sută din aria totală a comunei Arieşeni. Întreaga suprafaţă a fost concesionată de la Primăria Arieşeni. Investitorii vor fi nevoiţi să obţină acordul autorităţilor pentru defrişarea a 58 de hectare de pădure din zona destinată investiţiei.

image

La Arieşeni funcţionează iarna doar două pârtii

Firma Mitcris Turism Plus SRL Oradea are ca şi asociaţi două persoane fizice: Cristian Alexandru Sabău şi Gheorghe Sorin Hălmăgean. Aceştia au refuzat să facă declaraţii în legătură cu proiectul până la finalizarea documentaţiilor. „Este un proiect privat care a primit avizul comisiei tehnice de urbanism şi este prezentat consilierilor judeţeni pentru a fi aprobat“, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alin Cucui.

Dacă totul merge conform planurilor investitorilor, proiectul va fi demarat la începutul anului 2011 când se estimează că va putea fi emisă autorizaţia de construcţie. Planul Urbnistic Zonal a fost realizat de arhitectul Marius Barbieri. „Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria. Sper să iasă ceva frumos“, a afirmat arhitectul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite