Alba: Deţinuţii de la Penitenciarul Aiud muncesc pentru a-şi reduce pedepsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de deţinuţi din Penitenciarul Aiud lucrează pentru a câştiga zile în minus la pedeapsă. Foştii tâlhari, hoţi sau persoane condamnate pentru omor au absolvit cursuri de calificare pentru a munci şi a se face folositori societăţii după ce vor fi eliberaţi.

Marian Neder, condamnat la 10 ani închisoare pentru tâlhărie a absolvit de curând cursul de tâmplar. Munceşte cu gândul că, atunci când va fi eliberat, va începe o viaţă nouă şi poate chiar o afacere. „Am ales tâmplăria pentru că este o meserie de viitor. Soţia mea are aceiaşi calificare şi dorim să începem ceva împreună, pe cont propriu când va fi momentul. Este o meserie destul de bănoasă“, a afirmat deţinutul.

Acesta este încrezător în perspective şi chiar şi-a găsit un servici pentru atunci când va fi liber. „Mi-am găsit deja un loc de muncă, în Sebeş, unde lucrează şi soţia mea“, a completat bărbatul.Pe perioada cursurilor de calificare fiecare dintre deţinuţi beneficiază de salariul minim pe economie şi zile reduse din pedeapsă.

„Pentru muncă remunerată se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă, pentru muncă neremunerată se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă. De asemenea, pentru absolvirea unui curs de calificare se consideră ca executate 30 de zile din pedeapsă“, a precizat inspectorul principal de penitenciare Ciprian Sabău.

image

Atât sursa de venit cât şi gândul eliberării mai grabnice îi determină pe deţinuţi să muncească. „Prin muncă câştig un anumit număr de zile care se scad din pedeapsă. Îmi ocup timpul care şi aşa trece destul de greu“, Ioan Gheorghe Şiara, condamnat la 10 ani închisoare, deţinut care prestează activităţi gospodăreşti în penitenciar.

Lucrează în funcţie de abilităţi

Fiecare dintre cei ajunşi în spatele gratiilor poate opta pentru domeniul în care să lucreze. „Persoanele private de libertate lucrează în funcţie de abilităţile, cunoştinţele şi experienţa profesională, dar şi de oportunităţile oferite de piaţa muncii“, a afirmat Ciprian Sabău.

Anul acesta 24 de deţinuţi au absolvit cursurile de lucrători în tâmplărie şi frizer. Gheorghe Novak are de ispăşit 11 ani de închisoare pentru tâlhărie şi a absolvit de curând cursul de frizer. „Cred că în societatea civilă a fi frizer este o meserie frumoasă, necesară, care te poate pune în valoare. Cred că mi se potriveşte şi că  îmi voi găsi repede de lucru în această meserie, fie în ţară, fie în străinătate“, a afirmat deţinutul.

Mihai Gireadă, condamnat la 10 ani închisoare pentru delapidare, vede în posibilitatea de a munci ca pe o satisfacţie personală. „E foarte important să munceşti. O pauză lungă poate crea probleme după liberare deoarece psihicul omului este obişnuit să facă un efort constant şi zilnic“, a spus deţinutul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite