Alba: Denisa Bărbat duce mai departe cântecul străbun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani de zile, Denisa Bărbat este unul dintre „Mugurii de tezaur“ pregătiţi de la clasa de canto muzică populară a profesoarei Leontina Fărcaş la Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de cultură „Augustin Bena“.

Profil
Născută la: 16 iunie 1998, Sebeş
Educaţie: elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Septimiu Albini“ Cut
Familie: o soră

Denisa Bărbat este unul dintre copiii minune ai folclorului din judeţul Alba. A moştenit pasiunea pentru cântecul popular de la bunica sa care cânta în corul din sat.

Cântă învârtite şi jiene

Denisa Bărbat cântă de la vârsta de 6 ani. Aptitudinile sale artistice au fost descoperite de educatoarea Rafila Nistor. Aceasta i-a îndemnat pe părinţii fetei să o îndrume spre muzica populară.

De-a lungul timpului, copila a participat la o serie de concursuri şi festivaluri de muzică populară. „Cele mai multe premii, de la menţiune până la premiul I, le-am obţinut la concursul interjudeţean de folclor «Cântec străbun». În cadrul concursului se prezintă un cântec doinit, fără acompaniament şi o melodie specifică locului natal. Cântecul «Bade, dacă eşti viteaz» se numără printre primele pe care le-am interppretat în cadrul spectacolelor“, a povestit eleva în clasa a VI-a la Şcoala „Septimiu Albini“ din Cut.

A obţinut premii importante şi la festivaluri precum „Mureş, pe marginea ta“, „Aşa-i cântu’ pe la noi“ sau „Comoara satelor“, toate desfăşurate în judeţul Alba. Spune că de-a lungul timpului şi-a diversificat repertoriul.

Printre melodiile pe care le interpretează cu drag se numără învârtita „Aşa merge mândra-n sat“ şi jiana „Dragu’ mi-i bădiţa băl“,  un cântec vioi, acompaniat de multe strigături.

„Denisa are cea mai mare sensibilitate dintre copiii clasei de canto muzică populară. Când spun acest lucru, mă refer atât la senzibilitatea sufletului cât şi la sensibilitatea cântecului şi a portului popular. Are o voce foarte bună care-i permite să interpreteze cântece deosebite“, a precizat profesoara Leontina Fărcaş. 

A moştenit un pieptar din 1930

Denisa Bărbat poartă cu mândrie în timpul spectacolelor un costum popular specific satului Cut, vechi de zeci de ani.

image

„Am o ie cu amăraş, adică cu modele florale pe mâneci. Pieptarul este alb şi este făcut din piele de miel. Pe el este cusut numele persoanei care l-a deţinut şi anul în care a fost confecţionat, respectiv 1930. A aparţinut bunicii mele, Susana Dinea, după numele de fată. O ală piesă aparte a costumului este o şurtă albastră, care a aparţinut unei femei din sat. În picioare port ghete cu tureac“, a precizat mica interpretă.

Aceasta participă şi la cursuri de dans deoarece consideră că este necesar să ştii juca pe melodiile interpretate. 

Ai apărut la emisiuni televizate?
D.B.:
„Da, împreună cu colegii mei de cântec, am luat parte la diferite festivaluri folclorice care au fost transmise pe postul naţional. Printre acestea se numără „Strugurele de aur“ şi „Festivalul de colinde“, spectacole prezentate de Mărioara Murărescu. Chiar de curând, nişte prieteni de familie mi-au spus că m-au vazut la televizor. Mi se pare foarte frumos că se promovează astfel de evenimente, iar lumea le urmăreşte cu interes. Îmi place foarte mult să cânt, face parte din mine. Mă simt bine atunci când spectatorii aplaudă, îmi dau curaj şi energie, iar toate emoţiile dispar“.

Ce vrei să faci în viitor?
D.B.:
„Cu siguranţă voi activa în domeniul muzicii pentru că iubesc cântecul. Vreau să urmez Liceul de Muzică şi arte plastice din Alba Iulia, iar mai apoi să studiez la Conservator. Mi-ar plăcea să ajung profesor de muzică“.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să merg la biserică şi să cânt pricesne alături de enoriaşii din sat. Consider că e foarte importantă credinţa în Dumnezeu, ne poate ajuta să trecem peste toate momentele dificile. Nu aş fi reuşit să cânt în faţa a sute de spectatori dacă nu aş fi avut ajutorul Lui, spijinul familiei şi sfaturile primite de la profesoara Leontina Fărcaş. Îmi place să mă plimb în natură şi să ascult muzică populară. Ador vocea Inei Todoran. Îmi plac sarmalele şi pizza“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac copiii care sunt obraznici şi vorbesc urât. Nu îi suport pe oamenii care mint. Nu îmi place să mă implic la certurile dintre colegii de şcoală sau prieteni. Consider că cearta nu este folositoare la nimic“.  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite