Alba: Datoriile la bănci şi eşecul în străinătate au dublat cazurile de depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nesiguranţa locului de muncă, lipsa banilor, datorii la bănci, relaţii eşuate, suprasolicitări, insomnii, într-un cuvânt stres. Iată pricipalul vinovat pentru una dintre cele mai răspândite afecţiuni psihice – depresia, care reprezintă, potrivit psihiatrilor, 20 la sută din totalul bolilor mintale.

Cu toţii am gândit la un moment dat în viaţă „sunt deprimat“. Ca afecţiune psihică, depresia poate apărea,  potrivit specialiştilor, în viaţa oricui, însă cele  mai afectate sunt persoanele între 25-44 de ani.

500 de internări într-un an

Psihiatrii spun că recesiunea economiă  nu ne afectează doar contul bancar ci si sănătatea psihică. Potrivit medicilor, nesiguranţa locului de muncă a crescut riscul apariţiei unor depresii, dar şi al conflictelor în familie.

Stresul asociat găsirii sau păstrării unui loc de muncă este principalul factor în apariţia bolii.

„În 2010 s-au dublat internările pentru depresie majoră. Am avut aprooape 500 de internări. Sunt persoane afectate de riscul pierderii locului de muncă, dar şi şomeri care au un venit precar, iar conştientizarea faptului că în următoarea perioadă se schimbă lucrurile îi face să rămână pesimişti în faţa viitorului“, a  punctat Diana Macavei, şefa secţiei de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Alba.

Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Alba

image

Specialiştii susţin că riscul de depresie majoră, care duce la delir şi care necesită obligatoriu internare şi tratament este mai crescut în cazul femeilor, 25 la sută din totalul cazurilor. Pe secţia de Psihiatrie sunt internate persoane care nu conştientizează boala, apoi cei care ajung la psihiatru după ce depresia le-a afectat randamentul de muncă, relaţia cu familia, şi apoi cei care sunt în pragul sinuciderii.

Psihiatrii spun că  trebuie rezolvată, în primul rând, sursa problemei, adică teama că suntem inferiori celorlalţi. În ultimii zece ani depresiile sunt însoţite de teama de societate, stres, obsesii şi dependenţa de alcool şi droguri.

Eşecul în străinătate aduce depresia

Specialiştii spun că în ultimii zece ani a apărut o categorie nouă de pacienţi, cei care nu s-au adaptat la condiţiile de muncă şi trai din străinătate.

Maria, o tânără de 35 de ani, absolventă de facultate este unul dintre cazuri. „După terminarea facultăţii am plecat în Grecia, unde am lucrat ca baby sitter, apoi am muncit câţiva ani în agricultură, în Italia. Nu am reuşit să mă adaptez, să mă împac cu gândul că fac o muncă necalificată, după ce am muncit să fac o facultate. În plus dificultăţile cu învăţarea limbii, toate m-au dus la psihiatru. Am fost internată în Italia. Apoi o colegă de salon mi-a anunţat familia, care m-a adus acasă“, a povestit Maria, una dintre pacientele psihiatrilor.

image

„Sunt persoane care nu acceptă boala, nu vor să fie încadrate ca persoane cu handicap, nu reuşesc să-şi mai găsească un loc de muncă, au conflicte cu familia. Avem câte două cazuri lunar“, a încheiat pshihiatrul  Diana Macavei.

Psihiatrii spun că persoanele cu această afecţiune mintală, indiferent dacă este o formă uşoară sau gravă, au şanse de recuperare,  dacă sunt consiliate şi susţinute. Spre exemplu, dacă depresia este cauzată de pierderea locului de muncă sau de o criză în plan financiar şi familial, pacientul trebuie ajutat să conştientizeze că viaţa nu se termină, că mai sunt şi alte locuri de muncă şi că o poate lua de la capăt dacă trebuie.

Pacienţii diagnosticaţi cu depresie râmân internaţi între 3 şi 6 săptămâni.Secţia de psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Alba are 65 de paturi, ocupate în permanenţă.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite