Alba: Dascăl în sate de munte. Aventurile unui suplinitor în căutarea locului de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurica Horea a predat în sate de munte o viaţă întreagă. A străbătut 8 kilometri în fiecare zi în 12 ani ca să ajungă să-i înveţe pe copii carte

În judeţul Alba aproape 500 de dascăli îşi încearcă astăzi şi mâine norocul în ocuparea unui post în învăţământ, după ce la titularizare fie nu le-a oferit catedra dorită, fie nota obţinută nu le-a pemis să opteze pentru aceasta.

O ia de la capăt la 50 de ani

Într-o situaţie delicată se află Aurica Horea, 50 ani, care după 22 de ani de învăţământ se vede pusă în situaţia de a opta pentru posturi în sate îndepărtate din Munţii Apuseni. Fosta educatoare locuieşte în satul Lăzeşti şi a lucrat de-a lungul timpului în localităţi învecinate şi chiar îndepărtate. La 50 ani este gata să o ia de la capăt cu naveta pe drumurile de munte pe care este obişnuită.

„12 ani am făcut opt kilometri pe jos în fiecare zi să ajung la şcolile unde eram dascăl. Cunoşteam fiecare piatră de pe drum. Mergeam iarna prin nămeţi până în brâu şi pe întuneric la şcoală. Doar câţiva ani am avut norocul să am catedră în satul unde locuiam“, a spus femeia.

Ultimii doi ani a străbătut distanţa dintre Lăzeşti şi Poiana Vadului în fiecare zi. „Făceam câte două ore dus şi alte două ore întors până acasă. Am fost învăţătoare acolo până anul trecut când o fostă studentă a obţinut postul“, a afirmat Aurica Horea.

Examen pentru postul de educatoare

Anul acesta femeia s-a prezentat la examenul de titularizare în speranţa că va obţine un post într-unul din satele unde a mai profesat, însă nota nu i-a permis. A obţinut 5,75 la examenul de titularizare pentru postul de educatoare.

„N-am reuşit să mă pregătesc din cauza unor probleme de sănătate, aşa că am venit pe post de suplinitor. Până acum am reuşit să obţin 6 ore de fizică-chimie în Lăzeşti, însă restul până la 18 ore îmi voi completa, sper eu, în Gârda, până unde voi face naveta pe jos câte 4 ore pe zi“, a spus Aurica Horea.

Eforturile femeii de 50 ani sunt necesare pentru că din salariul său de 1.300 lei pe care îl obţinea anul trecut întreţinea gospodăria cu animale, pe soţ şi fiica studentă la Timişoara.

„Nu mă sperie nicio navetă pentru că trebuie să am grijă de familie. Sunt obişnuită să muncesc din greu ca să ne putem descurca“, a afirmat femeia. Aproximativ 30 de elevi învaţă la şcoala din Lăzeşti, unde Aurica Horea va preda ore de chimie şi de fizică în anul şcolar 2010-2011.  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite