Alba Iulia: Cu 1.000 lei albaiulienii care se încălzesc cu lemne trec de anotimpul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul încălzirii pentru albaiulieni rămâne constant. Tarifele pentru gigacalorie şi metru cub de lemn stagnează în această iarnă.  Locuitorii din Alba Iulia vor plăti 129,64 lei pentru gigacalorie şi 130 lei pentru metrul cub de lemn.

Cei mai avantajaţi la plata facturilor par a fi albaiulianii care locuiesc în comunele limitrofe ale oraşului, care trec peste iarnă cu 1.000 lei. În timp ce aceştia plătesc suma pentru toată iarna, cei cu centrală proprie plătesc jumătate din ea într-o singură lună. „Apartamentul în care locuiesc are 67 mp, iar facturile într-o lună de iarnă ajung până la 400-500 lei. Nu pot reduce consumul pentru că există copiii şi ar fi absurd să ajung să dau banii pe medicamente“, a declarat Daniela Cămărăşan, o contabilă în vârstă de 35 de ani.

De cealaltă parte sunt cei racodaţi la sistemul de încălzire centralizat care ajung să plătească în medie 150 lei pe lună. „Din datele furnizate de asociaţiile de proprietari rezultă o medie a cheltuielilor de circa 150 lei pe lună la un apartament de 2 camere cu o suprafaţă de aproximativ 50 mp, în condiţiile în care preţul gigacaloriei rămâne constant de 2 ani, 129,64 lei“, a declarat Dumitru Goţia, directorul Dalkia, principalul furnizor de energie termică centralizată în Alba Iulia. 

Încălzirea cu lemne

Alternativa mult mai avantajoasă pentru portofelele albaiulienilor care stau la casă este încălzirea cu lemne. Aceştia se pot apoviziona cu material lemnos pentru foc pentru întraga iarnă de la ocoalele silvice. Metrul cub de lemn pentru foc ajunge la 130 lei, iar pentru încălzirea unei locuinţe medii de până în 80 mp pentru întreaga iarnă este necesar un transport de 5 mc. „Un transport de la Ocolul Silvic Valea Ampoiului este de 7 mc, însă oamenii au nevoie pentru a trece iarna de circa 5 mc de lemne, ceea ce înseamnă 1.000 lei. Noi asigurăm stocul pentru iarnă cu 3.000 mc lemne care judecând şi după anii trecuţi cu siguranţă nu vor rămâne în depozit“, a declarat Adrian Lupa, şef al Ocolului Silvic Valea Ampoiului. 

Acesta a mai spus că în funcţie de cerinţe oamenii îşi pot achiziţiona lemne şi la jumătate de preţ, adică 60 lei plus TVA, dacă aleg să îşi încarce singuri materialul lemnos.

Printre albaiulienii care au optat pentru încălzirea cu lemne se numără şi Gheorghe Rădoi de 54 de ani. „Stau la casă şi deşi am avut de ales între centrală termică proprie şi încălzirea cu lemne, după toate calculele m-am decis pentru sistemul de încălzire cu lemne pentru că este mult mai avantajos decât dacă am încălzi casa cu gaz. Aşa că în locuinţă am pus două teracote şi una cu plită. Căldura ţine mult mai mult, iar aerul este mai sănătos. Acum nu aş schima teracota cu caloriferul“, a spus Gheorghe Rădoi, de profesie constructor. Acesta a precizat că pe iarnă cheltuieşte aproximativ 1.000 lei pentru un transport de lemne care îi ajunge toată iarna.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite