Alba: Csaba Toth a cucerit medalii cu vinuri de colecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Csaba Toth are 58 ani, s-a născut în judeţul Covasna, iar de 36 ani locuieşte în Alba Iulia şi are grijă podgoria şi gospodăria Arhiepiscopiei romano-catolice. Cunoaşte îndeaproape soiurile de struguri şi trăieşte pentru pasiunea sa: fabricarea vinului.

Data şi locul naşterii: 2 iunie 1952, comuna Lunga, Covasna
Studii: Liceul Agricol din Ciumbrud, Universitatea „1 Decembrie 1918“ – specializarea Conducerea unităţilor comerciale şi turism
Stare civilă: căsătorit, 2 copii

Licoarea lui Bachus l-a cucerit încă din tinereţe pe Csaba Toth, care la vârsta adolescenţei a decis să urmeze cursurile Liceului Agricol din Ciumbrud. Un profesor a fost cel care l-a convins pe tânărul maghiar să aplice pentru această şcoală chiar dacă acesta era din Covasna.

„Felul în care a prezentat oferta de învăţământ şi ce posibilităţi aveai după terminarea şcolii m-a determinatsă încerc această variantă. Practic în acest fel am intrat în contact cu tot ce însemna domeniu agricol şi mi-a plăcut“, a povestit bărbatul. Cu toate că începutul a fost greu pentru un vorbitor de maghiară care urma şcoala în limba română, tânărul de atunci nu abandona cursa. Ambiţios şi hotărât a absolvit liceul cinci ani mai târziu. S-a întors în Covasna unde a fost repartizat ca pivniţier la Interprinderea de vinificaţie „Sfântul Gheorghe“.

"Vinul este un elixir al vieţii"

Experienţia l-a recomandat, iar la scurt timp episcopul romano-catolic Marton Aron din Alba Iulia l-a solicitat să lucreze pentru arhiepiscopie. „Aveam experienţă din anii de liceu când am lucrat în pivniţele şcolii şi mai acumulasem şi la interprindere. Am acceptat provocarea şi am venit la Alba Iulia unde m-am şi căsătorit la scurt timp“, a spus Csaba Toth.

Cultura viţei de vie şi prepararea vinului îi ocupă tot timpul. „Vinul este un produs superb al naturii care se naşte din pământ cu ajutorul soarelui, este un elixir al vieţii. Se poate obţine numai din struguri buni printr-o procesare perfectă şi cu o dăruire totală din partea producătorului“, a afirmat Csaba Toth.

Bărbatul cunoaşte foarte bine domeniul viticulturii şi este pregătit oricând să ofere sfaturi consumatorilor sau chiar celor care nu sunt consumatori de vinuri. Cunoaşte efectele terapeutice şi depotrivă pe cele nocive ale licorii lui Bachus.

„Vinul este o băutură  nobilă care este hrană, medicament şi otravă. Hrană – satisface cam 25 la sută din necesarul de calorie al omului în activitate. Medicament pentru că în vin se găseşte o largă gamă de vitamina B, C, magneziu, calciu şi alte substanţe benefice organismului. Otravă – băut pe stomacul gol, fără măsură, poate produce disfuncţionalităţi în organism“, a spus producătorul.

Are propriile pivniţe

Csaba Toth lucrează în fiecare zi în gospodăria Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, iar după terminarea orelor de muncă se întoarce acasă unde cu aceeaşi dăruire continuă munca în propriile pivniţe. Chiar dacă românii nu sunt mari băutori de vin, producătorul nu se descurajează. „O cultură a vinificaţiei nu este bine dezvoltată la români, iar o afacere în acest domeniu nu poate fi profitabilă. De câte ori am ocazia particip la manifestări unde încerc să îi învăţ pe oameni că vinul este mai sănătos decât alte tării. Încerc să promovez cultura vinificaţiei atât cât pot“, a precizat Csaba Toth.

Câte medalii aţi cucerit la concursurile la care aţi participat?

„Imediat după Revoluţie am început să particip anual la târguri, prezentări şi chiar concursuri. E o bună modalitatea de a-mi promova produsele. Am strâns 34 medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. De la toate concursurile la care am participat m-am întors cu medalii. În palmares există şi două medalii de bronz internaţionale“.

Ce înseamnă un vin bun?
„Gustul fiecăruia decide, însă din punct de vedere al producătorului vinul trebuie să fie natural, fără adaosuri sau alte substanţe. Este o paletă largă de soiuri de vinuri care provin fiecare, de la un singur soi de struguri. În judeţul Alba cele mai cunoscute sunt Feteasca Regală, Feteasca Alba, Riesling italian, pinot gris, Muscat Otonel sau Traminer“.

Ce-i place: „Îmi place să particip la prezentări altele decâte cele pe care le prezint eu, pentru a putea învăţa şi din experienţa altora. Îmi place să fac excursii în aer liber. În fiecare sfârşit de săptămână fac ieşiri în natură. Îmi place să joc fotbal şi să citesc“.

Ce nu-i place: „Nu sunt adeptul calculatoarelor. Nu-mi place dezordinea şi oamenii care aruncă şi lasă gunoaie în urma lor. Nu îmi plac tinerii teribilişti care se expun prin strigăte şi gălăgie în public“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite