Alba: Craterul de la Ocna Mureş este curăţat de rămăşiţele magazinului scufundat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de scoatere a bucăţilor de material folosite la construcţia maganizului Plus a început în jurul orei 9.00. O echipă formată din 6 oameni, dotaţi cu veste de salvare şi o barcă adună panourile care plutesc pe suprafaţa lacului sărat.

Acţiunea de „pescuire“ a produselor ce plutesc pe suprafaţa lacului format în urma prăbuşirii magazinul Plus se va derula pe parcursul mai multor zile. Craterul de 10.000 de metri pătraţi este curăţat de o firmă din Ocna Mureş.

„Din câte ştiu reprezentanţii magazinului au contractat o firmă specializată de la noi din oraş. Cei de la firma de construcţii Prego se ocupă de curăţarea craterului. Planul de măsuri şi intervenţie a fost stabilit de către aceştia împreună cu reprezentanţii magazinului Plus.

image

Ei îşi asumă toate riscurile pentru această activitate. Oamenii au fost instruiţi şi s-a făcut protecţia muncii. Operaţiunea este decontată de reprezentanţii magazinului“, a precizat primarul Augustin Drăguţ.

Operaţiunea de scoatere a bucăţilor de material folosite la construcţia maganizului a început în jurul orei 9.00.

„De dimineaţă am ales locul de unde să lansăm barca. Am căutat o zonă cât mai bună, situată în partea dinspre sondele de la salină“, a spus Nicu Popa, directorul firmei Prego, care se ocupă de scoaterea obiectelor din crater.

Bunurile vor fi distruse

Nicu Popa a precizat că în primele zile se va interveni cu o echipă formată din şase persoane. „Pentru început vom interveni cu şase oameni şi o barcă, iar pe parcurs vom dubla efectivele. Oamenii sunt dotaţi cu veste de salvare şi sunt legaţi prin cabluri.

image

Avem la îndemână mai multe utilaje pentru scoaterea rămăşiţelor. Vom folosi un troliu pentru tragerea din crater a bucăţilor mari de placaj din care a fost construit magazinul, un ifron pentru încărcarea acestora şi o rabă pentru transport“, a spus Nicu Popa.

Toate bunurile scoase din crater, indiferent de starea lor, vor fi distruse. „Vrem să facem lucrurile în aşa fel încât situaţia să fie una cât mai bună.

image

Am văzut oameni care au luat tot felul de produse şi apoi le-au vândut. Asemenea imagini nu fac ciste oraşului. Tot ceea ce colectăm, va fi duse la Protan pentru a fi ars“, a declarat administratorul firmei Prego.

Echipă de specialişti de la Cluj

Mâine va sosi o echipă de specialişti geologi de la Universitatea din Cluj-Napoca.

image

„Mâine aşteptăm o comisie formată din opt specialişti de la Cluj pentru a stabili împreună măsurile ce trebuie luate pe viitor şi pentru stabilirea cu exactitate a daunelor. Abia după finalizarea studiile geofizice şi galvanometrice se va ştii cu exactitate ce se va face pentru acoperirea craterului“, a mai spus Drăguţ.

El a precizat că astuparea craterului intră în competenţa Salinei Ocna Mureş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite