Alba: Cozonacul „Somodi“, făcut după o reţetă veche de peste trei sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rimetea este singura localitate din ţară unde se prepară cozonacul „Somodi“. Veche de peste trei sute de ani, unicitatea reţetei constă în faptul că în loc de nucă sau cacao, în cozonac se pune scorţişoară. Reţeta este transmisă din generaţie în generaţie şi este păstrată cu sfinţenie de localnici.

Gospodinele din Rimetea prepară de zeci de ani cozonacul „Somodi“ pentru sărbătorile de Paşti. Este singura localitate din ţară unde se prepară această cocătură tradiţională.

„Numai la Rimetea se poate mânca cozonac cu scorţişoară. Este una din specialităţile de renume ale comunei, veche de zeci de ani. Maghiarii de la Rimetea au păstrat din generaţie în generaţie reţeta celebrului cozonac, pe care o prepară de sărbători sau pentru turiştii care ajung în zonă. Cozonacul cu scorţişoară este un brandal comunei“, a spus Rareş Tileagă, de la departamentul de Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

Reţetă specială

În familia Tulit din Rimetea nu există sărbători de Paşti fără cozonacul „Somodi“.

image

Cozonacul este pregătit în Săptămâna Mare de gospodina casei, Zsuzsa, sub atenta observaţia a mamei ei, de la care a învăţat reţeta. „Numai în Rimetea se prepară acest cozonac. Nu se ştie de când a apărut reţeta, dar este foarte veche. S-a moştenit din vorbă în vorbă de la bunici şi străbunici şi este o reţetă a întregului sat. Cred că are o vechime de aprope 300 de ani“, a spus Zsuzsa Lakatos, de 61 de ani.

Ingredientele de bază pentru aluatul de cozonac sunt untul de casă şi zahăr amestecat cu scorţişoară. „Aluatul clasic de cozonac cu unt se întinde pe masă, iar apoi se presară cu unt încălzit, chiar puţin prăjit. Tot prin presărare se pune scorţiţoară cu zahăr amestecate în părţi egale“, a precizat gospodina. Spune că secretul unui cozonac reuşit este frământarea aluatului până când se desprinde de marginea vasului, altfel se rupe şi nu se întinde bine.

„Se împleteşte cozonacul după care se aplică din nou unt, zahăr cu scortişoară. Se aşează într-un vas de lut uns cu untură după care se pune în cuptor foarte bine încălzit“, a spus Zsuzsa Tulit. Cozonacul se coace în cuptorul tradiţional, construit din cărămizi şi lut. Pentru că are o formă rotundă se taie în două şi apoi în felii sau în forma stelară şi se aşază pe masa de Paşti. „Se serveşte după felul doi, sau la micul dejun cu lapte“, a mai spus gospodina de la Rimetea.

image

Ingrediente pentru prepararea cozonacul „Somodi“:

500 g făină albă
o cană de lapte
2 linguriţe de drojdie-praf de drojdie proaspătă
200 g unt
300 g zahăr cu scorţişoară
după gust stafide
o linguriţă de sare
margarină sau untură, pentru ungerea vasului în care se va coace cozonacul.
2 ouă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite