Alba: Consilul local Sebeş a aprobat traseul viitoarei şosele de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul prevede construirea unui drum lung de 8,2 kilometri. Şoseaua se va intersecta cu calea ferată, cu un drum judeţean, un drum naţional şi cu viitoarea autostradă Colidorul IV Pan European.

Consiliul local Sebeş a dezbătut ieri după-amiază mai bine de două ore varianta şoselei de centură a oraşului, dar şi oportunităţile de finanţare care ar putea exista în prezent şi pe viitor. Consilierii locali au aprobat una dintre cele patru variante propuse de firma care elaborează studiul de fezabilitate, „Pory România“ SRL.

Soluţii de finanţare

Soluţia propusă de reprezentanţii primăriei are 8,2 kilometri şi costă 36,9 milioane de euro. Traseul pleacă din DN7, de la intrarea în Sebeş dinspre Sibiu, traversează calea ferată, drumul judeţean spre Daia Română şi DN1 spre Alba Iulia şi ajunge tot în DN7, spre Deva. Şoseaua de centură ar urma să subtraverseze şi viitoarea autostradă din Colidorul IV Pan European, care au urma să treacă pe lângă Sebeş.

„Această variantă este cea mai oportună la momentul actual. Va avea patru benzi pe sens şi va decongestiona total traficul auto din oraş. După finalizarea studiului de fezabilitate, în luna octombrie, vom merge la Ministerul Transporturilor pentru a solicita alocarea unei finanţări. Este un drum naţional şi nu este normal să suporte doar locuitorii Sebeşului costul investiţiei“, a spus primarul Mugurel Sârbu.

Acesta a completat că alte oportunităţi de finanţare ar fi contractarea unui credit au construirea şoselei de către o firmă care, ulterior, să îşi recupereze investiţia prin impunerea unei taxe.

Consilieri sceptici

Unii consilieri s-au arătat, însă, sceptici în legătură cu succesul unui demers la minister. „Tind să cred că se va alege praful de acest proiect. Ministerul nu ne va da bani, iar gradul de îndatorare nu cred că ne va permite să luăm un credit. Dacă se pune taxă, toţi vor alege să intre din nou în oraş“, a spus consilierul Gheorghe Iviniş. Alţi consilieri au susţinut că în momentul în care se va realiza autostrada, şoseaua de centură nu va mai fi utilizată de şoferi, iar banii ar putea fi cheltuiţi degeaba.

„Proiectul autostrăzii a fost modificat de mai multe ori şi nu se ştie momentul când se va face pentru că nu există surse de finanţare. Avem datoria faţă de locuitorii Sebeşului să construim această şosea. Gradul de îndatorare ne permite să luăm un credit pe 20 de ani. Decizia de a lcontracta un credit va fi luată doar prin referendum“, a completat Mugurel Sârbu.

Până la urmă, proiectul a fost votat cu 17 voturi pentru şi cu trei abţineri. Şoseaua ar urma să fie finalizată în termen de doi ani de la asigurarea finanţării. Proiectul prevede două etape. Iniţial se va construi un drum cu o singură bandă pe mers, după care va fi adăugată şi cea de-a doua bandă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite