Alba: La Cheile Vălişoarei a fost amenajat primul traseu tematic din Depresiunea Trascăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Biodiversitatea, comoara ascunsă în Cheile Vălişoarei“ a fost realizat de Asociaţia Biounives şi CETM Acropolis şi are o valoarea totală de 30.000 de lei. Acesta cuprinde peşterile Puculea şi Sandului şi două vârfuri muntoase

Asociaţia Biounivers a reuşit să pună bazele primului traseu tematic din Depresiunea Trascăului. Traseul din Cheile Vălişoarei a fost marcat pe parcursul a două luni de zile şi include peşterile Puculea şi Sandului, precum şi vârfurile Bogza Mare, Bogza Mică. Mai mult, turiştii au ocazia să vadă din punctele de belvedere depresiunea Trascăului, Valea Aiudului şi Valea Mureşului.

Traseul are o lungime de 10 kilometri şi poate fi astfel împărţit în două tronsoane, unul în dreapta şi unul în stânga Cheilor, care se întâlnesc pe DJ 107 Aiud-Buru.

image

Valoarea proiectului „Biodiversitatea, comoara ascunsă în Cheile Vălişoarei“ este de aproximativ 30.000 lei, proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Porgramul Spaţii Verzi 2010.

20 de panouri informative

În Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei au fost identificate un număr de 340 de specii, dintre care aproximativ 190 sunt specii de plante. „Există un număr de 27 de specii strict protejate la nivel naţional şi comunitar prin Directivele Păsări şi Habitate a Consiliului Europei, precum şi  alte 30 de specii care sunt rarităţi“, a spus Kinga Muncuş, coordonatoarea de proiect.

image

Aceasta a precizat că au fost montate 20 de panouri informative şi fiecare dintre acestea conţin informaţii despre zona respectivă. Se întâlnesc păsări precum buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Arborele Tisa, declarat monument al naturii, poate ajunge la vârsta de 3.000 de ani.

Pădurea de strejar pufos este ocrotită de lege la nivel european. Un asemenea habitat se mai întâlneşte în ţara noastră doar în judeţul Bihor. Traseul tematic include peştera Puculea şi peştera Sandului. Vârful Bogza Mică oferă o privelişte a Carpaţilor Meridionali a Munţilor Făgăraş.

image

„Prin acest traseul tematic, turiştii sunt atraşi spre o drumeţie organizată, pe o rută accesibilă pentru toate categoriile de vârstă, în condiţii de siguranţă. Judeţul Alba şi în special depresiunea Trascăului, are, din punct de vedere eco-turistic, un potenţial foarte puţin valorificat.

Sperăm ca acest prim traseu tematic din Depresiunea Trascăului şi printre puţinele din judeţul Alba, să reprezinte un început de drum în promovarea ecoturistică“, a mai spus Kinga Muncuş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite