Alba: Castelul Kemeny din Sâncrai, vechi de 200 de ani, va fi transformat în fermă de trandafiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea va fi restaurată de Consiliul Judeţean şi va fi folosită de cultivatorii de flori. Castelul a fost construit de familia nobiliară Kemeny. Timp de 50 de ani a fost centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi.

Castelul Kemeny din localitatea Sâncrai, oraşul Aiud, va fi transformat într-o fermă ecologică de trandafiri. Proiectul aparţine Consiliului Judeţean, proprietarul clădirii, şi va costa aproximativ 8 milioane de lei.

Castelul este monument istoric, are o vechime de 200 de ani şi se găseşte într-o stare avansată de degradare.

Spaţii expoziţionale şi pentru cazare

De-a lungul timpului a avut destinaţii diferite, ultima fiind aceea de sediu administrativ pentru centrul de plasament din Sâncrai. „Proiectul vizează reabilitarea şi mansardarea clădirii astfel încât aceasta să deservească ansamblul de funcţiuni cuprins din birouri şi sală de conferinţe pentru proiectul social vizând înfiinţarea unei ferme ecologice de trandafiri şi pentru cursuri de formare profesională, birouri pentru asociaţia crescătorilor de trandafiri, săli expoziţionale şi camere de cazare“, se afirmă într-un raport de specialitate ce a justificat aprobarea unei hotărâri de către Consiliul Judeţean.

image

Imobilul are o suprafaţă de 1.063 metri pătraţi. Lucrările de reparaţii se vor desfăşura în două etape. În prima etapă se va realiza conservarea castelului, valoarea lucrărilor fiind estimată la 1,7 milioane de lei, iar în etapa a doua vor fi relizate lucrările efective de restaurare cu un cost de 6,3 milioane de lei. Durata de execuţie este prevăzută să se întindă pe doi ani, până în 2013. O parte din finanţare va fi asigurată din fonduri europene.

„Castelul va fi o clădire reprezentativă la nivelul producătorilor şi cultivatorilor de trandafiri. Ca şi funcţionalităţi, dorim să asigurăm spaţii pentru pregătire profesională şi spaţii pentru asociaţie, pentru nevoia lor de asociere“, a declarat Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba. Proiectul prevede şi amenjaraea terenului din jurul castelului, care va fi cultivat cu trandafiri.

Proprietate nobiliară

Una dintre ocupaţiile părincipale ale locuitorilor din zona Sâncrai – Ciumbrud este cultivarea florilor şi în special a trandafirilor. De altfel, în fiecare an, în luna iunie, aici are loc Sărbătoarea Tradafirilor, în cadrul căreia cultivatorii îşi arată măiestria în domeniu şi expun aranjamente florale deosebite.

Castelul a fost construit în anul 1805 şi a fost proprietatea familiei nobiliare Kemeny. După 1947 a fost transformat în centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi. Ultimele reparaţii au avut loc în anul 1980 şi a fost părăsit în anul 1997. Consiliul Judeţean a finanţat în ultimii ani lucrări de întreţinere şi reparaţii minore.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite