Alba: Se restaurează Castelul de Apă din Cugir. Imobilul a fost abandonat mai bine de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul format din Turnul de Apă, Tăul lui Nila şi conductele Wasserleiner, ridicate la începutul anilor 1900 asigura la acea vreme necesarul de enegie electrică pentru Fabrica de Fier din oraş. Administraţia locală vrea să-l transforme acum într-o atracţie  turistică.

Castelul de Apă, cunoscut ca Turnul de Apă de pe Scăunel, Tăul lui Nila şi conductele cunoscute sub numele de Wasserleiner, au fost ridicate la Cugir  între anii 1903-1912, perioadă în care oraşul era locuit şi de cehi, austrieci, maghiari şi italieni. Cel mai probabil, complexul a fost ridicat pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru Fabrica de Fier.

În ultimii 5o de ani, imobilul a fost lăsat în paragină. Acum, administraţia locală vrea să-l transforme într-un obiectiv turistic. Conform proiectului tehnic aprobat de consilierii locali, pentru început obiectivul va fi împrejmuit, se vor face reparaţii la acoperiş, se vor reface finisajele  exterioare şi instalaţia de iluminat.

image

 “Credem că este important să valorificăm istoria locurilor în care trăim şi totodată, să ştim să o exploatăm. Turnul de Apă poate deveni o emblemă a localităţii noastre şi un punct de atracţie turistică, nu doar datorită vechimii sale de peste 100 de ani, ci mai ales pentru că este o mărturie vie a activităţilor industriale existente de foarte mulţi ani în această zonă.” a precizat iniţiatoarea proiectului,  viceprimarul Cugirului, Rodica Florea.

Lucrările sunt planificate să se finalizeze în această vară, iar costurile sunt estimate la aproape 95.000 lei, bani de la bugetul local. Autorităţile locale intenţionează înscrierea întregului complex pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, alături de Şcoala „Iosif Pervain“, localul primei şcoli de reuniune grănicerească, şi de Biserica Romano-Catolică de pe Scăunel.

Potrivit documentelor, Turnul de apă  regulariza apa adusă prin canalul Wasserleiner, cunoscut drept drumul de apă,  de la barajul ridicat în faţa apelor Râului Mic, ştiut de localnici ca Tăul lui Nila.  Practic, turnul cu o înălţime de 25 m înălţime,  "furniza" apa care punea în mişcare paletele turbinei ce producea curentul electric necesar atât Fabricii de Fier, precum şi locuitorilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite