Alba: Căpuşele au băgat în spital 10 oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestei veri aproximativ 10 persoane s-au prezentat la spital pentru că au fost muşcate de căpuşe. Insectele sunt deosebit de periculoase deoarece pot transmite prin muşcătură o bacterie care provoacă boala Lyme, deosebit de periculoasă.

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitlalului Judeţean din Alba Iulia, este în creştere faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.

Căldura şi umiditatea ajută la înmulţirea căpuşelor

„Este un început de vară foarte cald dar şi umed. Numărul celor muşcaţi de căpuşe este cu 10 la sută mai mare decât în iunie 2009. Au fost destul de multe ploi şi căpuşele sunt din această cauză mai multe. Persoanele care au fost muşcate trebuie să vină la spital cât mai repede pentru a scoate insecta care se fixează pe piele. După ce a fost scoasă căpuşa persoana muşcată trebuie să urmeze un tratament profilactic, cu antifiotic de minim cinci-şapte zile.

În cazul în care insecta a stat mai mult timp pe corpul pacientului atunci tratamentul este mai  mung“, a spus Ioan Boilă, şeful UPU în  spitalul din Alba Iulia. Medicii recomadă celor care au fost muşcaţi de insecte să se adreseze medicului pentru a evita posibilele complicaţii. Boala Lyme se manifestă mai întâi ca o răceală de vară. Sintomele sunt dureri musculare, nas înfundat, dureri de gât şi de cap şi stare de oboseală. Netratată această boală poate duce chiar şi la paralizie.

Medicul trebuie consultat

Din cauza complicaţiilor care pot apărea şi medicii de la Direcţia de Săbătate Publică Alba recomandă  persoanelor care au fost muşcate de căpuşe să se adreseze medicului. „Anul acesta atât căpuşele cât şi ţânţarii sunt mai mai mulţi. Dacă o persoană a fost muşcată de căpuşă indicat ar fi să vadă imediat un medic. Cei care îşi scot singuri insecta de sub piele trebuie să folosească o picătură de ulei pentru a face insecta să cadă. Şi după scoaterea căpuşei este bine de văzut un medic mai ales dacă în jurul muşcăturii a apărut roşeaţă sau o umflătură“, a spus medicul Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al DSP Alba.

Căpuşele pot fi găsita în pădure dar şi în parcurile din oraşe, ele se pot fixa atât în pielea animalelor de companie cât şi pe om deoarece se hrănesct atât cu sânge animal cât şi uman. Medicii recomandă celor care se plimbă pe sub arbori sau în apropierea unor tufişuri de vegetaţie să aibă capul şi pielea acoperite.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite