Alba:UPDATE Bac cu emoţii şi elevi eliminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 4.000 de elevi au susţinut astăzi prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Condiţiile de desfăşurare a examenului au fost foarte stricte. La porţile liceelor au fost postaţi poliţişti.

UPDATE ORA 15.00: Şase elevi din Alba au fost eliminaţi la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Trei elevi au fost eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze de pe fiţuici. Doi elevi provin de la Grupul forestier Câmpeni şi unul de la Colegiul „Avram Iancu“ Câmpeni. Ceilalţi trei candidaţi eliminaţi pentru că au avut asupra lor telefonul mobil sunt de la Colegiul Tehnic „Apulum“, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“ şi Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă“ Baia de Arieş.

Dan Cherecheş, inspectorul de specialitate a precizat că în urma datelor comunicate de la centrele de examen, au susţinut astăzi proba scrisă la limba şi literatura română 3.718 de candidaţi, iar 63 au fost absenţi.

„Candidaţii care au absentat la proba de astăzi pot susţine în continuare celelalte examene, iar proba la care au lipsit, în sesiunea din august. În schimb, cei eliminaţi vor trebui să susţine din nou examenul de bacalaureat în sesiunea din august, inclusiv probele pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale“, a mai spus Dan Cherecheş.

Un număr de 3.977 de candidaţi din Alba au susţinut astăzi examenul la limba şi literatura română în cele 12 centre de examen din judeţ. Examenul s-a desfăşurat în condiţii de stricteţe. S-a luat măsura suplimentară ca în incinta centrelor de examen să nu pătrundă persoane străine. Câte un poliţist a asigurat paza fiecărei instituţii.

Un candidat din Aiud şi unul de la Şcoala „Sf. Iosif“ din Alba Iulia au cerut prelungirea timpului alocat derulării examenului.  De asemenea, un elev din Munţii Apuseni a întârziat la examen. „Candidatul a ajuns după ora 9.00, a fost un accident de circulaţie şi nu a ajuns la timp. A susţinut examenul la centrul de la Baia de Arieş unde a primit un subiect de rezervă“, a spus Dan Cherecheş, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

image

Trei elevi din Alba au fost scoşi din examen după ce au fost surprinşi că aveau telefoane mobile asupra lor. Telefoanele au fost descoperite pentru că au sunat în timpul examenului.

Examen important pentru viitor

Îmbrăcaţi la costum şi cravată sau fantezist, emoţiile i-au încercat în mai mare sau mai mică măsură pe proaspeţii absolvenţii de clasa a XII-a. „Am emoţii. Sunt pregătită foarte bine pe partea de proză şi mai puţin pe subiectele de poezie“, a spus Alexandra Forţu, care vrea să devină asistent farmaceutic.

image

Emoţiile a avut şi Marcela Bordean „Sunt conştientă că examenul are o foarte mare însemnătate pentru viitorul meu. Aş vrea orice subiect, în afară de poezie“, a spus eleva care a absolvit Seminarul Teologic.

„Stăpânesc cel mai bine romanele, sper să nu primim un subiect din poezie, deoarece nu am pus accent pe ele“, a spus Silviu Florea.

image

Acesta s-a pregătit temeinic şi a lucrat variantele cu subiecte. „Sper să treacă cât mai repede bac-ul iar apoi vreau să mă îndrept spre Facultatea de Teologie“, a afirmat elevul.

Nemulţumiţi de noua formulă de examen

La polul opus, Felicia Vic consideră că examenul nu are o foarte mare importanţă. „Nu cred că acest examen are o importanţă majoră, ar fi trebuit să se ţină cont de media din liceu. Suntem prima generaţie care susţine bacalaureatul în noua formulă, sper ca profesorii să fie mai indulgenţi cu noi“, a spus adolescenta care a absolvit Liceul Sportiv, secţia filologie.

image

Părinţii şi-au susţinut odraslele. „Am mari emoţii pentru fiica mea. Sper să nu i le transmit şi ei. Am venit cu ea pentru a o încuraja“, a spus Luminiţa Salcău, de 44 de ani.  

Marţi, 101 candidaţi vor susţine proba la limba şi literatura maternă. În data de 30 iunie elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în 2 iulie proba la alegere. Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite