Alba: VIDEO Animal mort după o lună de înfometare într-o gospodărie din Zlatna. Cadavrul este ţinut de patru zile în grajd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalul a fost descoperit de medicul veterinar după patru zile de la moartea survenită prin înfometare repetată. Celelalte animale din gospodăria unei femei văduve din satul Galaţi, oraşul Zlatna, ar putea avea aceeaşi soartă, dacă nu sunt salvate la timp.

Proprietarul animalelor este Ana Gavrilă, o femeie văduvă, de 69 de ani, din satul Galaţi, care nu are niciun venit şi locuieşte singură. Drama prin care trec animalele din această gospodărie izolată a fost descoperită de medicul veterinar din zonă.

Boul, mort în grajd de 4 zile

„Eu ştiam din anii trecuţi că animalele din această gospodărie sunt supuse la înfometare repetată. Când am ajuns acolo am găsit un bou de vreo patru ani mort de patru zile. Decesul a survenit cu siguranţă prin înfometare, probabil n-a mai fost hrănit de cel puţin  o lună. Animalul nu prezenta nici urme de lovire,  nici alte boli. Femeia nu ne-a dat  voie nici măcar să scoatem cadavrul din grajd“, a explicat medicul veterinar Petru Ţibea.

image

Ana Gavrilă, proprietarul animalului mort

Femeia din Galaţi mai are în grajd un bou, care ar putea avea aceeaşi soartă, dacă nu este salvat la timp. „Celălat bou  este la fel de nehrănit şi aproape epuizat. În plus este şi însetat. A băut 70 de litri de apă cât ai clipi şi ar mai fi avut nevoie, dar exista riscul să moară sub ochii noştri. În grajd este mai rău ca afară: este spart în mai multe locuri, nu există nici iesle, iar animalul este nevoit să doarmă pe pietre“, a mai adăugat veterinarul.

Ana Gavrilă mai are în gospodărie un porc care a adunat în patru ani de zile 100 de kilograme şi un măgar. Situaţia lor este mai bună, întrucât nu sunt ţinute în adăpost nici iarna, nici vara. Medicul veterinar spune că alte trei animale au avut aceeaşi soartă în ultimii doi ani, tot din cauza înfometării.

image

Veterinarul a sesizat Poliţia Animalelor Alba. Ana Gavrilă le-a spus inspectorilor că nu vrea să-şi dea animalele în grija rudelor şi cu atât mai puţin să le vândă.

Anchetă în derulare

„Din păcate femeia nu este cooperantă şi nu recunoaşte că animalul a murit prin înfometare. Consideră că ceea ce se întâmplă este ceva normal şi nu vrea să-l predea în grija rudelor. Dacă nu-l va hrăni corespunzător, singura soluţie este să obţinem o Ordonanţă Preşedinţială, care ne-ar da dreptul să preluăm animalele pentru şase luni de zile şi să-l scăpăm de la moarte“, a afirmat Daniel Goronea, inspector şef la Poliţia Animalelor Alba.

image

Deocamdată,  primăria Zlatna s-a angajat că va plăti fânul necesar, până ce animalele vor avea ce să pască pe câmp. „Femeia deţine suprafeţe de teren mari, însă fiind singură şi în vârstă nu are cine să şi adune fânul necesar pentru perioada de iarnă. Noi vom plăti hrana necesară pentru salvarea animalelor. Am stabilit ca un nepot al femei să urmărească dacă vor fi şi hrănite corespunzător“, a spus Silviu Ponoran, primarul din Zlatna, oraş de care ţine şi satul Galaţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite