Alba: Alida Moldovan, studenta care vrea să devină chirurg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alida-Manuela Moldovan are un bun simţ organizatoric şi este studentă la medicină. Peste câţiva ani se vede practicând chirurgia în oraşul natal.

Data şi locul naşterii: 5 mai 1987, Alba Iulia
Studii: Studentă la Facultatea de medicină generală din Arad
Stare civilă: necăsătorită


Alida-Manuela Moldovan este una dintre membrele fondatoare ale proiectului Mava Line în cadrul căruia patru tinere au lansat luna trecută o colecţie vestimetară. Studenta s-a ocupat de partea organizatorică a evenimentului, dar nu s-a dat înlături nici de la creaţie. A adus pe scenă în faţa publicului rochii create de ea după propriul stil.

„Am o personalitate bine conturată şi ştiu ce vreau. Orice situaţie o întorc în favoarea mea, o adaptez după mine şi nu mă adaptez eu situaţiei“, s-a confesat tânăra. Din copilărie îi plăceau lucrurile clare şi bine definite motiv pentru care nu s-a dat înlături să se implice de nenumărate ori în chestiuni organizatorice fie între prieteni, fie la şcoală sau în diferite proiecte.

„Spiritul organizatoric l-am avut de mică. Mi-a plăcut să mă implic în orice şi să împart sarcini. În mare parte pot spune că am şi reuşit să obţin rezultatele dorite“, a afirmat Alida. Cu toate că din copilărie era atrasă de medicină, în special de chirurgie, abia în ultimul moment s-a decis să se înscrie la o facutate de profil.

„Nu îmi era silă de nimic. Simţeam că sunt tare şi puteam diseca puii care erau pregătiţi pentru gătit. Eram fascinată de corpuri şi ce se găseşte în ele“, a povestit tânăra.

S-a încris la medicină

Ca urmare a ales să urmeze medicina pe specializare de chirurgie. Nu este total împăcată cu gândul că pentru spitalele din România se mai pot face încă multe şi îşi doreşte ca acest lucru se se întâmple.

„Pentru ca lucrurile să meargă bine în acest domeniu ar trebui ca şi pacienţii să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile. E drept că în spitalele din ţară mai e loc de multe îmbunătăţiri, dar dacă oamenii s-ar implica mai mult ar fi mai uşor. La evenimentele caritabile prea puţini au ceva de oferit, iar din alte surse la momentul acesta este mai greu“, a spus Alida. Alături de prietenele, tânăra a început deja să îşi ofere sprijinul unităţilor sanitare din ţară.

„Dacă MaVa Line a fost la început un concept fashion art cu rol caritabil acum s-a transformat în afacere. Lucrăm la un proiect strategic de promovare a unor produse de echipament medical şi de lansare a unor produse de asigurări de sănătate“, a spus tânăra care mărturiseşte că astfel are ocazia să facă ceea ce-i place.

Pacientul este pe primul loc pentru viitoarea doctoriţă, însă lasă de înţeles că nu se va apropia niciodată mai mult decât e nevoie de acesta. „Nu vreau sub nicio formă să mă implic vreodată emoţional cu pacienţii. Nu am făcut acest lucru nici în practică pentru că nu mi s-ar părea firesc“, a afirmat Alida. Se consideră o persoană contradictorie care îşi impune cu multă tactică punctul de vedere şi se bazează pe instict chiar dacă lasă loc pentru părerile altora.

Ce ar trebui schimbat în sistemul sanitar din România?
A.M.M: „Sunt multe probleme sau situaţii problematice mai exact, însă refuz să cred că medicii nu-şi fac treaba. Cred că e mai degrabă o chestiune legată de mentalitatea oamenilor care au impresia că dacă oferă bani sunt trataţi altfel. Dotările din spitale lasă de dorit. Este nevoie de investiţii în echipamente medicale. Doctorii încearcă şi demarează tot felul de programe şi campanii, însă nu au susţinere materială, nu se găsesc sponsori sau oameni care să doneze care ar ajuta foarte mult. Vreau să ajung să mă implic cât mai mult în stoparea acestor probleme. Vreau să lucrez acolo unde este nevoie de mine. Mi-aş dori ca asistentele cu studii superioare să fie apreciate şi lăsate să profeseze, pentru că acum din păcate banii fac legea, iar cele fără studii au mai multă căutare pentru că sunt plătite mai slab“.

Ce-i place: „Îmi place să joc şah, să inot. Îmi place că sunt o persoană optimistă şi că astfel pot interacţiona mai bine cu persoanele pesimiste care mă echilibrează. Îmi place viaţa la ţară şi sper ca într-o zi să am o casă sau chiar o fermă“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii foarte sinceri pentru că nu cred în aşa ceva. Nu cred că exită un om sută la sută sincer cu cei din jur, chiar dacă el crede că e. Nu-mi plac persoanele sentimentaliste“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite