Alba: Alexandru Stancu, campion mondial la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stancu a început să practice karate de la vârsta de 11 ani.
Alexandru Stancu a început să practice karate de la vârsta de 11 ani.

Alexandru Stancu este component al lotului naţional de karate. În timpul competiţiilor desfăşurate în ţări precum Austria, Germania, Italia, Franta, Olanda sau Scoţia a adunat peste 60 de medalii.

Profil:
Născut la: 16 decembrie 1988, Sebeş
Studii:  Student anul III Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Timişoara
Familie: necăsătorit

Alexandru Stancu deţine centura neagră şi a participat la stagii de pregătire în arte marţiale susţinute de maeştri din Japonia şi Anglia. În anul 2006 a obţinut locul I la Campionatul Mondial de karate din Letonia.

Iniţial, la îndumarea tatălui său a jucat handbal. A renunţat după un an şi a început să practice karate de la vârsta de 11 ani. Decizia a fost cea mai bună, deoarece la vârsta de 22 de ani, tânărul are o evoluţie spectaculoasă pe tatami, suprafaţa de joc. Deşi a optat pentru karate pentru a învăţa să se apere şi-a dat seama că acest sport este un mod de viaţă.

„În timp mi-am dat seama că nu auto-apărarea e cel mai interesant lucru, ci ceea ce am învăţat dincolo de luptă, principii şi modul de gândire. Pe parcurs, karateul devine un mod de viaţă, se îmbibă atât de  mult în viaţa ta, încât îl vei practica cel puţin cu mintea, dacă corpul nu îţi permite“, a spus Alexandru Stancu.

Component al lotului naţional

Alexandru consideră că rezultatele sale se datorează în bună parte senseiului Gabriel Haşa, de la clubul Fudokan din Sebeş. „Esenţa continuităţii a fost faptul că antrenorul ne-a monitorizat în permanenţă performanţele noastre şcolare, nu numai activitatea sportivă. Lunar era obligatorie prezentarea carnetului de elev, iar rezultatele erau o condiţie importantă pentru participarea la antrenamente, demonstraţii sau competiţii“, îşi aminteşte karatistul. 

Din anul 2004, este component al echipei naţionale de karate şi a participat la stagiile de pregătire conduse de Aurel Patru, antrenorul lotului României.  Aflat la studii la Timişoara, Alexandru se pregăteşte cu Mihai Cioroianu.

Emoţii la mondiale

De-a lungul timpului, Alexandru a participat la campionatele naţionale, europene şi mondiale de karate. Are în palmares peste 60 de medalii, dar consideră că acestea sunt doar nişte simple distincţii. „Important nu este numărul medaliilor, ci semnificaţia lor şi munca ce se ascunde în spatele rezultatelor obţinute“, a precizat karatistul.

Anul acesta a obţinut locul I la Campionatul european de karate din Italia şi deţine alte şase titluri de campion naţional. În 2009 a participat la Campionatul mondial ce s-a desfăşurat în Ungaria.

„În semifinale s-a petrecut ceva aparte. Pentru calificare în finală, echipa României trebuia să câştige meciul cu echipa Azerbaidjanului. Decizia atârna de rezultatul ultimului meci în care eu evoluam şi aveam nevoie pentru calificare de victorie sau un egal. Înainte cu 40 de secunde, conduceam cu 1-0 şi am punctat din nou.  Opiniile au fost împărţite, iar arbitrul de centru a validat punctul meu“, povesteşte Alexandru.

Echipa Azerbaidjanului a contestat decizia şi s-au întrerupt toate meciurile. După o şedinţă de arbitraj, s-a descis fie anularea celui de-al doilea punct şi continuarea luptei până la epuizarea timpului, adica 40 secunde, fie declararea ca învingătoare a echipei României prin câştigarea ultimului meci cu 1-0, ca urmare a retragerii echipei azere.

„Am acceptat să continui meciul care s-a desfăşurat într-o  stare de agitaţie generală, a fost singurul tatami pe care se desfăşura competiţia. Am învins, iar echipa noastră s-a calificat în finală şi bucuria a fost enormă“, a spus karatistul.

Cât de des te antrenezi?

 „Antrenamentele depin de perioada anului competiţional. Numărul antrenamentelor poate varia de la trei pe săptămână până la două-trei pe zi, dacă sunt înaintea unei competiţii importante sau în cantonament. Acum mă aflu în pregătire permanentă pentru a obţine un loc pe podium la probele de individual şi echipe la Campionatul naţional, la cel european şi la Campionatul Mondial din Germania. Toate competiţiile vor avea loc anul viitor“.

Ai fost vreodată nevoit să „practici“ karate în afara terenului oficial?

 „Sincer, consider că lupta de strada e ceva degradant, care ţine de lipsa de raţionament şi lipsa de respect, chiar dacă practicarea acestui sport îmi conferă un atuu din acest punct de vedere. Arta de a practica karate nu include şi abordarea luptelor de stradă. Am evitat şi voi încerca să nu iau parte niciodată la asemenea situaţii“.

Ce-i place: „Îmi plac oamenii cu caracter. Consider că este o adevărată plăcere şi un câştig timpul petrecut alături de persoanele dragi. Din lumea sportului, la momentul actual îl apreciez pe luptătorul K1 Peter Aerts, dar şi modestia lui Semmy Schilt. Pe lângă karate, îmi place şi automobilismul, înotul şi călătoriile. De asemenea, îmi place facultatea pe care o urmez şi după finalizarea studiilor vreau să acced spre o carieră în domeniul economic“.

Ce nu-i place: „Detest minciuna şi non-valorile. În rest îmi place viaţa aşa cum este ea, cu momentele frumoase şi cu cele mai puţin plăcute“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite