Alba: Alexandra Corcoz, designerul care a proiectat pubele de interior în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Alexandrei Corcoz s-a transpus prin producţia la scară industrială  a pubelelor de colectare selectivă a deşeurilor  de către o firmă din Belgia, specializată în producţia de mobilier pentru companii de primă mână.

Alexandra Corcoz a absolvit în 2010 Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, iar din octombrie urmează masteratul la aceaşi instituţie de învăţământ superior.

Stagiu de cercetare în Belgia

Cu un bagaj bogat de cunoştinţe acumulate în anii studenţiei, tânăra a explorat mai multe posibilităţi de cercetare la firme din străinătate. În final, a optat pentru o bursă de tip Erasmus, care i-a asigurat anul trecut un stagiu de cercetare, de patru luni, la o firmă din Belgia, care produce mobilier si accesorii pentru birouri din metal.

„La firma din Belgia am lucrat, în paralel, la mai multe proiecte, însă cel cu pubelele de colectare selectivă a deşeurilor organice, hârtiei şi plasticului s-a bucurat de cel mai mare succes. Având la bază proiectul întocmit de mine, angajaţii firmei au realizat un prototip, care mai apoi a fost acceptat, modificat si adaptat pentru productia in serie. Proiectul a fost realizat exclusiv pentru intreprinderea furnizoare de energie electrica din Belgia“, a afirmat Alexandra Corcoz, tânăra pentru care designul este sinonim cu cuvântul prioritate.

De la prototip, la comenzi la scară industrială

De pubelele de interior proiectate de absolventa de Artă şi Design s-au interesat în scurt timp mari companii din Belgia, iar unele au trecut de la stadiul de prospectare la cel de comandă fermă.

„Compania care furnizează energie electrică în Belgia a făcut iniţial o comandă de 700 de bucăţi, iar ulterior şi-a suplimentat cererea cu încă 500. Firma a stabilit un preţ de 1.800 de euro pentru setul de trei, dar în final a fost negociat la jumătate. Probabil că s-a luat în calcul comanda destul de serioasă, mai ales că a fost prima“, a spus tânăra care a pus pe hârtie proiectul de fabricare a pubelelor de interior.

image

Pubelele proiectate de Alexandra Corcoz

Recipienţii portabili au o înălţime de 780 mm, o lăţime de 320 mm, iar în profunzime măsoară 540 de mm. Tânăra spune că produsele care poartă amprenta ei se bucură de mare succes pe piaţa de profil belgiană.

„Eu ţin o legătură strânsă cu firma la care am făcut stagiul de cercetare şi am aflat că pubelele proiectate de mine se bucură de mare succes. Compania specializată în producţia de mobilier din tablă pune mare preţ pe conceptul  de dezvoltare durabilă şi şi este furnizor de mobilier si accesori de mobilier office, pentru  companii de cosmetice, de renume international, Banca BMP Paribas, Fortis sau Bursa din Bruxelles. Aşa că, n-ar fi exclus ca pe viitor recipenţii pentru trierea deşeurilor să ajungă şi în interiorul altor companii importante“, a completat optimistă Alexandra.

Tânăra plecată din Alba Iulia după finalizarea studiilor liceale a mai beneficait de o bursă de studiu în timpul studenţiei, în urmă cu doi ani, la Universitatea de Arte din Liege, Belgia.

Ce înseamnă pentru tine stagiul de cercetare din Belgia?
A.C.: „În anii studenţiei am acumulat multe cunoştinţe în materie de design, iar în timpul stagiului din Belgia mi-am dovedit că prin muncă şi seriozitate pot să-mi las amprenta asupra unor creaţii de utilitate publică. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât unul dintre proiectele mele din urma stagiului obţinut a prins contur într-o ţară unde civilizaţia este la ea acasă. Chiar dacă sub aspect financiar beneficiile raman exclusiv ale firmei, pentru mine este o mare reuşită“.

Crezi că în România ai şanse la o carieră în design?
A.C.: „Din discuţiile pe care le-am avut cu specialişti în domeniu şi din ceea ce am prospectat eu am ajuns la concluzia că la noi în ţară nu există o piaţă de desfacere a produselor de design care poartă semnătura unor tineri talentaţi în acest domeniu“.

Ce-i place: „Îmi face plăcere să cunosc cât mai multe locuri şi oameni atât din România, cât şi din străinătate, aşa că fructific toate ocaziile când vine vorba de călătorii.  Urmăresc cu atenţie noutăţile din cinematografia mondială şi, de câte ori am ocazia, mă uit la un film de calitate. Încă din şcoala generală am studiat tot ceea ce am găsit interesant în domeniul Istoriei Artei“, spune tânăra de 22 de ani.

Ce nu-i place: „Nu accept lipsa de seriozitate sau uşurinţa cu care unii oameni tratează lucrurile importante pentru ei, dar şi pentru cei din jur. Dacă mă refer la şansele pe care le au tinerii în România, după ce finalizează studiile universitare, cred că la noi se pune încă mare preţ pe teorie şi mai puţin pe practică, mai ales la facultăţile cu profil tehnic. În mod normal ar trebui să fie tocmai invers, cu atat mai mult in domeniul in care activez“, a încheiat Alexandr.


Născută: 17.04.1988, Petroşani, jud.  Hunedoara

Studii: Masterat, anul I, Universitatea de Artă şi Design

Familie: o soră

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite