Alba: Adrian Dordea, triplu campion naţional la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vârstă de 15 ani, Adrian Dordea este unul dintre sportivii care fac cinste atletismului din Alba. În 2010 a cucerit de trei ori titlul de campion naţional. Sportivul este legitimat la Atletic Club „Mica Romă“ din Blaj şi are în palmares 30 de medalii.

Profil
Născut la: 18 decembrie 1995, localitatea Blaj
Studii: Elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic Greco-Catolic Blaj
Familie: un frate mai mic


„Am început să practic sportul de la vârsta de zece ani. Am ales atletismul pentru că este un sport sănătos. Îmi place foarte mult şi reprezintă o modalitate prin care poţi realiza ceva în viaţă.

Părinţii sunt cei care m-au îndemnat şi m-au susţinut în alegerea acestui sport, amândoi au practicat atletismul“, a spus Adrian.

Acesta este legitimat la Atletic Club „Mica Romă“ din Blaj şi este pregătit de antrenoarea Cristina Man.

image

Adrian, alături de antrenoarea Cristina Man.

El este elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Blaj.

Trei medalii de aur în 2010

„Cele mai importante rezultate sunt cele de triplu campion naţional în anul 2010 în proba de 3000 metri sală, cros şi aer liber, dar şi vicecampion naţional cu echipa. La Campionatele naţionale de sală pentru juniori III de la Bacău au luat parte 343 de atleţi din ţară“, a spus sportivul.

Adrian face parte din lotul naţional şi împreună cu echipa României a participat la Campionatele Mondiale de Cros din Slovacia de anul trecut unde s-a clasat pe locul 8 şi pe locul 21 la individual.

image

Adrian Dordea (foto mijloc), alături de colegii săi.

Cel mai bun timp al său l-a obţinut la proba de 3.000 de metri. „Îmi voi aminti mereu Campionatele naţionale şcolare de la Bucureşti. Am avut foarte mari emoţii deoarece am participat la o categorie de vârstă mai mare, respectiv la 16-17 ani în loc de 14-15 ani. În ciuda acestui fapt am avut un rezultat extraordinar, reuşind să obţin un record personal cu timpul de 9 minute şi o secundă“, povesteşte atletul.

Cantonament în Spania

Adrian a participat la o serie de pregătiri şi competiţii internaţionale în ţări precum Germania, Grecia, Slovacia sau Spania.

În luna ianuarie a acestui an, alături de alţi sportivi din Blaj a participat la un cantonament desfăşurat la Barcelona. Stagiul de pregătire a fost destinat celor care au ca şi obiectiv în 2011 clasarea pe podium la diversele campionate naţionale şi realizarea baremurilor pentru participarea la campionatele balcanice, europene şi mondiale.

image

Poartă tricoul cu numărul 39.

În timpul pregătirii din Spania, Adrian Dordea a participat la cursa de la Polinya, care s-a desfăşurat pe o distanţă de 10 kilometri şi la care au luat startul peste 270 de sportivi. Adrian s-a clasat pe primul loc la general la categoria cadeţi.

Sportivul din Blaj are în palmares 30 de medalii.

„Pe viitor vreau să continui cu acest sport care mi-a adus nenumărate satisfacţii. Cel mai apropiat obiectiv de anul acesta este realizarea baremului pentru a putea participa la Campionatele Mondiale de Juniori II care se va desfăşura în Franţa în luna iulie a acestui an“, a spus Adrian Dordea.

După absolvirea liceului, îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi de sport.

Ce sacrificii trebuie să faci pentru performanţă?
A.D.:
„Pentru a avea rezultate deosebite trebuie să renunţ la multe lucruri de care copiii de vârsta mea au parte. Pe lângă aceasta, timpul liber îl folosesc pentru activităţile sportive. În schimb, toate aceste eforturi sunt compensate de momentul în care urc pe podium, pentru că atunci uit de toate greutăţile prin care am trecut. Este o recompensare a efortului depus. În acele momente eşti mândru de ceea ce ai realizat. Antrenoarea mea, Cristina Man, este modelul meu sportiv, de la care am învăţat şi am încă multe de învăţat. O apreciez mult pe marea atletă Gabriela Szabo“.

image

Cât de des te antrenezi?
A.D.:
„Mă antrenez în fiecare zi. Uneori particip chiar la două antrenamente pe zi.  Fiecarea durează aproximativ două ore, fac exerciţii de mobilitate, apoi încălzire şi exerciţiile de bază. În încheiere se face alergarea de revenire“.

Ce-i place: „Îmi place să joc basket şi fotbal. Îmi place să ascult orice gen muzical, în afară de manele. Ador pizza, cartofii prăjiţi şi Coca Cola, dar acestea sunt alimente interzise atleţilor, aşa că mă pot bucura de gustul lor foarte rar. Îmi place buna dispoziţie şi să îmi petrec puţinul timp liber în compania prieteniilor mei sau să mă joc pe calculator“.

Ce nu-i place: „Sunt foarte puţine lucruri care nu-mi plac în adevăratul sens al cuvântului. Ca şi oricărui adolescent, nu-mi place să fac curăţenie. Nu îmi plac zilele plictisitoare. Nu suport minciuna“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite