Alba Iulia: Cetatea Aiudului se degradează în lipsa banilor de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Cetatea Aiudului se degradează în lipsa banilor de restaurare
Alba Iulia: Cetatea Aiudului se degradează în lipsa banilor de restaurare

Cetatea medievală din Aiud este unul dintre complexele arhitecturale bine păstrate din Transilvania. Cu toate acestea, absenţa unor lucrări de reparaţii în ultimii 34 de ani a făcut ca monumentul istoric să ajungă într-o situaţie complicată.

Investiţii importante pentru consolidarea zidurilor şi a imobilelor în interior s-au făcut doar în anul 1975. Amânarea lucrărilor a făcut ca mici porţiuni din zidul exterior să se prăbuşească de-a lungul anilor.

Bani doar pentru studii

La sfârşitul anului 2007, administraţia locală din Aiud a beneficiat de o sumă de 150.000 de la bugetul de stat cu care s-a finanţat un studiu de fezabilitate.

Studiul a tratat reabilitarea zidului de incintă care are 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, a castelului princiar Bethlen, înglobând turnul porţii cu intrarea principală în interior, şi a clădirilor din exteriorul cetăţii alipite zidului de incintă.

„Am încheiat un parteneriat cu Guvernul anterior prin care se angaja să ne susţină financiar pentru reabilitarea cetăţii. Am primit bani pentru studiul de fezabilitate şi expertiza tehnică. Lucrurile s-au schimbat după venirea noului Guvern, dar sperăm ca proiectul nostru să fie susţinut în continuare”, a declarat primarul din Aiud, Horaţiu Josan.

În situaţia în care investiţia nu va mai fi susţinută de la nivel guvernamental, singura soluţie pare a fi un proiect cu finanţare de la Uniunea Europeană. Suma totală necesară pentru restaurarea monumentului istoric se ridică la cel puţin 10 milioane de lei.

Vizitată de puţini turişti

Şi pentru locuitorii din Aiud, repararea cetăţii este o prioritate. „Aiudul este cunoscut în ţară mai mult prin existenţa aici a închisorii care a avut un trist renume înainte de revoluţie. Cetatea ar putea aduce oraşului nostru o valoare pozitivă, dar pentru asta este nevoie de mulţi bani. Primăria şi Consiliul local nu au aceşti bani, motiv pentru care este nevoie de un ajutor din altă parte”, a spus Adriana Lazăr, de profesie jurist, în vârstă de 39 de ani.

Un alt aiudean crede că cetatea ar ajuta oraşul şi din punct de vedere economic. „Poate că ar veni mai mulţi turişti dacă ar arăta mai bine. Turiştii ar aduce bani, iar oraşul ar avea numai de câştigat. Trec des prin zona cetăţii şi de puţine ori văd turişti care intră să o viziteze”, a afirmat Nicolae Mocan, pensionar.

Cetatea Aidului datează din secolul XIV. A fost construită populaţia săsească, majoritară în zonă la vremea respectivă. Este întinsă pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare. În interior se află două biserici, una reformată, iar cealaltă evanghelică.

Tot aici se găseşte şi fosta reşedinţă a principelui ardelean Gabriel Bethlen. În incinta cetăţi se află şi muzeul de istorie al Aiudului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite