Alba Iulia: PORTRET/ Aiudeanul Zoltan Balog caută ineditul prin ochiul camerei foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: PORTRET/ Aiudeanul Zoltan Balog caută ineditul prin ochiul camerei foto
Alba Iulia: PORTRET/ Aiudeanul Zoltan Balog caută ineditul prin ochiul camerei foto

Deşi şi-a descoperit talentul de fotograf doar de puţină vreme, a avut deja două expoziţii personale de fotografie şi a participat la altele de grup.

Zoltan Balog nu a fost înzestrat cu un dar în domeniul artelor plastice, dar a trăit şi trăieşte în acest mediu prin intermediul Taberei „Inter Art“ organizată anual la Aiud. Implicarea administrativă a lui Zoltan în organizarea taberei de artă i-a deschis perspective nebănuite până atunci. „Fiind alături de artişti timp de peste 13 ani, probabil că s-a trezit în mine un talent adormit, pasiunea pentru arta fotografică. Am început să mă perfecţionez în acest domeniu în iarna lui 2005“, povesteşte Zoltan Balog.

 A simţit atunci că vrea, pur şi simplu, să ia un aparat foto în mână şi să fotografieze undeva în natură. „Am început să văd în natură anumite forme care semănau cu ceva. De exemplu, un bolovan semăna cu o broască ţestoasă sau un trunchi de copac aducea cu un cap de cerb. Cu timpul, am trecut la alte aspecte interesante, cum ar fi reflecţia unui munte în apa unui lac sau diverse combinaţii de culori de pe bolta cerească în apus de soare“, spune artistul foto.

Caută instantanee inedite

Zoltan Balog încearcă să surprindă instantanee aparte, nu se axează pe peisaje, ci pe ceva inedit, caută să vadă în natură lucruri pe care alţii nu le percep. L-am întrebat ce efect are tehnica avansată în domeniul foto asupra calităţii. „Eu consider că un aparat performant te ajută foarte mult ca să obţii o fotografie de calitate, dar nu cred că acest aspect este esenţial. Degeaba ai un aparat foarte bun, dacă nu vezi, nu ai imaginaţie. În arta fotografică trebuie să vezi, în primul rând, şi poţi obţine o fotografie valoroasă, indiferent de ce aparat dispui. În cazul meu aşa s-a întâmplat. Nu am un aparat de mare valoare, dar am obţinut nişte instantanee care au fost premiate de o revistă specializată în domeniu”, a răspuns fotograful.

Îşi pregăteşte a treia expoziţie personală


În patru ani de zile a avut două expoziţii personale, ambele la Aiud, şi a participat la mai multe expoziţii de grup organizate în ţară şi străinătate. A obţinut recent un premiu de popularitate la un concurs organizat de Camera de Comerţ Româno-Britanică din Bucureşti pe tema „Comorile ascunse ale României“. În perspectiva mai mult sau mai puţin apropiată, artistul foto îşi propune să fie prezent la cât mai multe expoziţii de grup, dar să şi organizeze una personală care să grupeze cele mai reuşite fotografii ale sale realizate în ultima perioadă de timp.


Care este idealul tău ca om?
Z.B.:
„Îmi doresc să călătoresc în lumea largă şi, de ce nu, să-mi câştig şi ca artist fotograf existenţa. În concluzie, să fiu şi artist fotograf, să fiu şi referent în instituţia în care îmi desfăşor acum activitatea. Astea sunt o parte din dorinţele mele şi voi încerca să le transpun în practică. Nu exclud întemeierea unei familii, dar după ce trece criza economică“.

Ce diferenţă există între un fotograf şi un artist foto?
Z.B.:
„Fotograful vede strict partea comercială, practică, a fotografiei, pe când artistul foto caută în instantaneele sale clişee nevizualizate de omul obişnuit. Partea de fotografie de studio sau de reclamă ţine mai mult de meseria de fotograf, dar într-o astfel de activitate se poate implica şi un artist foto, cu şanse mari de reuşită“.


Ce-i place: „În afară de faptul că îmi place foarte mult să fotografiez, în timpul liber studiez limbi străine. De asemenea, încerc să mă documentez mai mult în domeniul psihologiei şi prefer, de asemenea, să mă uit la televizor. Îmi place punctualitatea oamenilor, onestitatea şi deschiderea acestora spre dialog şi comunicare”.

Ce nu-i place: „Mă deranjează materialismul, persoanele care pun excesiv preţ pe materialism. Nu-mi plac oamenii prea mulţumiţi de sine, încrezuţi, indivizii care se încăpăţânează să pară a fi ceea ce nu sunt în realitate“.


Profil:

Născut: 24 martie 1977, Aiud
Educaţie: Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Spiru Haret”
Starea civilă: necăsătorit
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite