Alba Iulia: Portret. Aiudeanul Iuliu Horvath, bucătarul pasionat de fotografie şi filme de scurt metraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Aiudeanul Iuliu Horvath, bucătarul pasionat de fotografie şi filme de scurt metraj
Alba Iulia: Portret. Aiudeanul Iuliu Horvath, bucătarul pasionat de fotografie şi filme de scurt metraj

Iuliu Horvath este un om cu calităţi multiple. E expert în preparate culinare, artist foto, cântă la chitară bas şi realizează filme de scurt metraj.

Bucătar de meserie, Iuliu Horvath e pasionat de arta foto şi filmul de scurt metraj. A făcut prima fotografie în clasa a IV-a, la un cerc de profil pentru elevi.
A renunţat o perioadă la această pasiune, pentru o alta: muzica rock. A cântat într-o trupă din Aiud, la chitară bas. După opt ani de aventură rock, s-a reîntors la fotografie, odată cu „era digitală“, după cum spune el.

Expoziţii în SUA

„Pe vremuri era multă muncă, era developatul, filmul, iar aparatul nu te ajuta aşa mult. Acum, prin dezvoltarea informaticii, e altceva. Au apărat programe foarte puternice, cu ajutorul cărora poţi face şi prelucra imagine de calitate, poţi transforma irealul în realitate“, afirmă fotograful.

Lui Iuliu îi place să modifice fotografiile în calculator. „Modific fotografia în aşa fel încât atunci când lipseşte ceva din peisaj să adaug şi când e în plus să scot. De exemplu, am fost la pescuit, pe o baltă, cu prietenii. Am făcut nişte poze panoramice, le-am procesat şi le-am arătat prietenilor. S-au minunat ce bine au ieşit şi s-au mirat că în fotografie nu se vedeau gunoaiele din jurul bălţii. Eu le scosesem din poză“, povesteşte Iuliu Horvath.

În context, adaugă zâmbind că fotografii ar putea face imaginea României mai „faină“ decât este la ora actuală. Cele mai reprezentative expoziţii în care Iuliu Horvath şi-a expus creaţiile foto au fost  organizate în Washington, New York, iar în curând va participa la alte trei ce vor fi organizate peste hotare, în Ungaria (Budapesta), Austria (Viena) şi Grecia.

Patru filme de scurt metraj

Un prieten l-a atras spre un alt domeniu artistic, cel video. „E simplu să filmezi, dar mai greu să montezi materialul. Poţi filma cinci minute şi să lucrezi la montaj două săptămâni“, afirmă Iuliu. Are la activ patru filme de scurt metraj („Art1“, „Real“, „De ce avem nevoie de o armă“, „Montaj“) despre care spune că sunt un pic mai „ciudate“.

„În unul din filmele mele e vorba de un cuplu. Soţul se uită la un meci de fotbal, se agită, bea bere, fumează. La un moment dat intră în cameră soţia şi schimbă canalul pe telenovele. Brusc, se întrerupe imaginea şi se aud două împuşcături. Imediat după, reapare imaginea cu soţul bucuros că echipa favorită a înscris“, ne redă Iuliu pe scurt filmul „De ce avem nevoie de o armă“.

Două din filmele sale sunt prezentate astăzi, 2 octombrie, la Festivalul de filme de scurt metraj găzduit de oraşul Aiud.

De la cine ai învăţat secretele artei culinare?
I.H.:
„Am făcut mâncare de mic copil. În vacanţe mergeam la bunici, iar bunica a fost bucătăreasă şi de la vârsta de 10 ani mă ducea cu ea la nunţi. Aşa am învăţat să gătesc. Acum, mă pasionează bucătăria altor popoare, am învăţat şi-mi place să gătesc preparate culinare din bucătăria libaneză, greacă şi chineză. Mâncarea chinezească e simplu de gătit, gustoasă şi sănătoasă.“

Se câştigă bine ca bucătar?
I.H.:
„Nu aşa cum ar trebui. De altfel, o să plec nu peste mult timp în Ungaria, în aeroportul din Budapesta unde o să lucrez la un restaurant. Vreau să strâng nişte bani şi peste câţiva ani să mă întorc în ţară şi, împreună cu alţi doi prieteni, să deschidem un restaurant în Aiud.“

Ce-i place: „Apreciez deschiderea, sinceritatea şi inteligenţa oamenilor. Ar mai fi multe altele, dar acestea sunt calităţile principale pe care le respect în mod deosebit la om, la cei din jurul meu”, spune bucătarul fotograf.

Ce nu-i place: „Nu suport prostia, invidia, minciuna. Detest oamenii cu iz de manele, ignoranţii ce preferă un comportament şi o muzică deloc sănătoase, care-i coboară, în loc să-i ridice în ierarhia socială“, afirmă Iuliu Horvath.

Profil
Născut: 28 octombrie 1973
Educaţie: Colegiul “Bethlen Gabor” Aiud
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite