Afinele din Munţii Apuseni vor ierna în cămările occidentalilor. Producţia, la jumătate faţă de 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de afine din Alba, estimată de silvicultori la aproximativ 200 de tone, ia calea Occidentului, unde fructele sunt folosite în industra alimentară şi farmaceutică.

Direcţia Silvică Alba şi-a propus să recolteze în acest an în jur de 200 de tone de afine negre şi roşii din zonele montane ale judeţului. Producţia din acest an este la jumătate faţă de 2010, potrivit silvicultorilor. 

În schimb, preţul la care se cumpără fructele provenite din flora spontană este cel mai mare din ultimii cinci ani, de 11 lei pe kilogram. 

Direcţia Silvică are o concurenţă acerbă din partea ocoalelor silvice private, dar şi a firmelor care mizează pe câştiguri frumuşele din valorificarea afinelor.

Sezonul de recoltare a afinelor negre a început în Alba în urmă cu două săptămâmi şi se va încheia la jumătatea lunii septembrie. Afinele recoltate de pe raza ocoalelor Valea Arieşului, Gârda, Cugir şi Sebeş vor ajunge pe piaţa europeană, în ţări precum Germania, Austria, Italia, San Marino.

Silvicultorii din Alba au deschis centre de colectare a afinelor în majoritatea localităţilor de pe văile Arieşului, dar şi în zona Sebeş-Cugir. Fructele de pădure sunt colectate, sortate, ambalate şi refrigerate  la Centrul frigorific de la Bistra. De aici, prin intermediul firmelor specializate ajung pe piaţa occidentală.

 
Anul trecut, Direcţia Silvică din Alba exportat 400 de tone afine şi măceşe. Preţul de vânzare a fost de aproximativ 1.800 de euro pe tonă.


Citiţi marţi dimineaţă, un amplu material pe această temă în cotidianul Adevărul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite