Alba Iulia: Afacerea „Singer” a lăsat naivii fără 2,5 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Afacerea „Singer” a lăsat naivii fără 2,5 milioane lei
Alba Iulia: Afacerea „Singer” a lăsat naivii fără 2,5 milioane lei

Grupul infracţional format din 32 de persoane din Alba Iulia acuzate că au înşelat oameni din toată ţara prin metoda maşinii de cusut Singer a fost trimis în judecată.

Dosarul se află la Tribunalul Alba, instanţă care a stabilit primul termen de judecată pe fond pentru data de 5 octombrie 2009. Este unul dintre cele mai grele dosare instrumentate de poliţiştii şi procurorii din Alba Iulia, având în vedere că sunt 32 de inculpaţi, 183 de părţi civile şi 18 martori. Dosarul are 105 volume cu un total de peste 10.000 de pagini, în timp ce doar rechizitoriul numără 150 de pagini.

Infractori urmăriţi un an de zile

Anchetatorii au lucrat la destructurarea grupului infracţional organizat mai bine de un an de zile. Inculpaţii au acţionat pe parcursul anilor 2007, 2008 şi în primele luni din 2009. Au fost reţinuţi în 29 aprilie 2009 când au fost organizate 60 de descinderi la domiciliile acestora.

 „Membrii grupului au profitat de anumite legende de pe piaţă, potrivit cărora maşinile de cusut străine ar avea o valoare foarte mare dată de aliajul de platină pe care l-ar conţine, sau pentru că seriile lor combinate ar da anumite numere ale unor conturi din străinătate aparţinând evreilor deportaţi în al doilea război mondial”, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Membrii grupării îşi atrăgeau victimele prin publicarea de anunţuri de mică publictate în ziare naţionale şi locale. Un asemenea anunţ suna astfel: „Firmă austriacă cumpără maşini de cusut Singer, Nawmann, Paff. Preţ 98.000 - 283.000 euro. Plata pe loc la bancă”. La acestea se adăuga numărul de telefon care era de obicei al unei cartele preplătite.

Organizaţi pe trei paliere

Infractorii erau organizaţi foarte bine, pe trei paliere de decizie şi acţiune. Nicolae Iarnă, zis Sacâzu, Cristea Marian, zis Dădulă şi Cristea Florian Dan, zis Ucu, erau liderii grupului.

Ei se ocupau de publicarea anunţurilor şi de înşelarea persoanelor care cădeau în plasa lor. Discutau cu acestea şi le convingeau că maşinile de cusut pe care le deţineau vor fi cumpărate la preţuri de zeci de mii sau chiar sute de mii de euro, cu condiţia să pună o sumă de bani într-un cont bancar.

Cei 32 de inculpaţi sunt judecaţi pentru constituire şi aderare la grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi uz de fals.

Citiţi mai multe amănunte despre modul de operare al grupării infracţionale mâine dimineaţă în Adevărul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite