Adrian Popa a câştigat un pariu cu prima poezie pe care a scris-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Popa se pregăteşte să lanseze un nou volum de poezii
Adrian Popa se pregăteşte să lanseze un nou volum de poezii

Adrian Popa este jurist de profesie şi poet prin vocaţie. A publicat patru volume de versuri iar în primăvara anului viitor doreşte să lanseze şi volumul al cincelea. Consideră că înclinaţia spre poezi a moştenit-o de la mama sa, care este profesoară de limba şi literatura română.

Adrian Popa spune că a început să scrie dintr-o întâmplare dar de atunci pentru el poezia a devenit un mod de viaţă. „Prosorul meu de română din liceu a lansat o carte de poezie şi am făcut pariu cu colegul meu de bancă că şi eu pot să scriu versuri. Am reuşit să scriu şi eu. Am câştigat pariul, o carte a lui Nichita Stănescu, un poet care m-a inspirat mult, la fel şi Marin Sorescu şi Nichita Danielov.

La momentu pariului aveam 16 ani, eram în clasa a X-a. De atunci nu m-am mai oprit“, îşi aminteşte Adrian Popa. Tânărul din Alba Iulia face parte şi din cenaclul literar „Alternative“ din Alba Iulia, coordonat de conferenţiarul universitar Diana Câmpan. „Am întâlnit doi oameni care m-au încurajat mult Diana Popa şi poetul Ion Mărgineanu, care a avut încredere în mine“, a spus tânărul. 

În anul 1997 a publicat primul volum de poezie „Devenirea celui de-al şaselea simţ“ şi de atunci a mai publicat trei volume, „Instaurare-n arhanghel“, „Rugul“ şi „Sărut nelocuit“, volum care a fost lansat în 2008. „Titlurile sunt date de câte un poem de la care pornesc şi care se regăseşte în volumul respectiv“, a explicat poetul din Alba Iulia.

Dialogul cu Dumnezeu

Temele pe care le abordează poetul albaiulian sunt dragostea şi dialogul cu divinitatea. „Eu pornesc de la o idee şi construiesc în cercuri concentrice până când spun tot ce am de spus despre acel subiect“, a explicat Adrian Popa. După părerea poetului dialogul cu Dumnezeu şi cu sine este foarte important. „Poezia încearcă să răspundă unor chestiuni esenţiale, este un dialog cu divinitatea şi cu tine, care naşte întrebări dar şi răspunde. Eu sunt o persoană interioriozată şi poezia mă ajută să-mi exteriorizez sentimentele, mai ales când scriu poezie de dragoste“, a spus tânărul.

Cele mai multe poezi sunt scrise în vers alb iar cuvintele alese nu sunt din repertoriul cuvintelor considerate poetice. „Lumea în care trăim astăzi este apoetică. Eu nu aleg cuvinte violente dar prefer să transmit sentimentele şi ideile mele într-o manieră cât se poate de directă. Din acestă cauză nici nu încerc să schimb prea multe lucruri după prima scriere. Poeziile rămân cam în proporţie de 80% aşa cum au fost redactate prima dată“, a declarat Adrian Popa.


Preferi să scri cu rină sau în ver alb?
A.P.:
În adolescenţă scriam mai mult cu rină. Dar în ultimul timp am ales să scriu în vers alb. Este mai greu pentru că versul alb presupune o cultură bine structurată şi o idee care să tină închegată poezia pe care o scri.

Ai un program pentru creaţie?
A.P.:
Consider poezia un mod de viaţă. Un mod de te-a exprima şi de a-ţi răspunede la întrebări importante. Nu este vorba despre un program mai ales că inspiraţia nu ţine cont de îoră.

Ce-i place: „Sunt microbist. Ţin cu Steaua dar şi cu FC Unirea. Sper să mai fie o şansă pentru albaiulieni echipa este un lucru frumos şi pentru oraş. Îmi place cinematografia românească. Filmul meu preferat este Senatorul melcilor. Şi îmi place şi muzica“

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care pun afacerile mai presus de oamenii care crează afacerea. Nu îmi place viclenia şi goana fără scrupule a unora pentru funcţii“

Profil:
Născut : la 26 mai 1979, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Drept din Alba Iulia
Familie: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite