Alba Iulia: Adrian Precup, violoncelistul premiat la Olimpiada Naţională de Muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este elev în clasa a XII-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Începând cu clasa a III-a a obţinut în fiecare an, premii la Olimpiada Naţională de Muzică.

Născut la: 16 iunie 1992
Studii: elev în clasa a XII-a a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia
Familie: un frate şi o soră


Adrian Precup este unul dintre elevii care a adus o serie de premii şi distincţii Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Este elev în clasa a XII-a la secţia violoncel şi este pregătit de profesoara Maria Mărginean.

A reuşit performanţa, ca începând din clasa a III-a să fie premiat în fiecare an la faza naţională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, vocală şi studii teoretice muzicale. Anul trecut a fost recompensat pentru rezultatele sale cu o bursă de 500 de euro, în cadrul programului „Pot ajuta?“, acordată de MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate. A fost singurul instrumentist din Alba care a primit această bursă.

Muncă, exerciţiu şi pasiune

„Pentru a face performanţă şi a obţine rezultate deosebite e nevoie de foarte multă muncă, exerciţiu şi pasiune pentru ceea ce faci. Exersez câte trei-patru ore pe zi. Niciodată nu e prea mult ceea ce faci“, spune violoncelistul. Preferă compoziţiile romantice ale lui Edward Elgar şi Camille Saint-Saëns şi îl apreciză pe Paul Constantinescu, pe care îl consideră cel mai mare violoncelist al nostru.

„Îmi plac şi compoziţiile lui George Enescu. Lucrarea pe care am interpretat-o de cele mai multe ori este «Rapsodia Ungară» a lui David Popper. Îmi place deoarece este o compoziţie liberă, în genul muzicii populare lăutăreşti“, a precizat adolescentul. Adrian face parte din orchestra de cameră a liceului. A participat la o serie de evenimente şi a susţinut recitaluri atât în Alba cât şi în alte oraşe ale ţării.

image

Cel mai bine s-a simţit pe scena Ateneului Român. „Am participat la concursul naţional de creaţie, critică şi interpretare muzicală «Mihail Jora». Am cântat în sala mică a Ateneului. A fost o atmosferă aparte, creată şi de decorul impresionant“, a povestit violoncelistul. El cântă la un instrument muzical făcut manual la comandă de un lutier de la Reghin.

Pe scenă de la 7 ani

Adrian provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. „Tata a cântat în tinereţe la contrabas. Sora mea a studiat pianul şi apoi Conservatorul la Cluj-Napoca, a plecat cu bursă în Germania, iar acum este profesoară de muzică în Suedia. Cred că de la ei am moştenit pasiunea. Prinţii mei au observat afinitatea mea pentru muzică şi m-au îndrumat spre studiul violoncelului“, a povestit Adrian. Încă de la 6 ani a început orele de studiu, iar un an mai târziu a urcat pe scenă.. „Am cântat pentru prima dată pe scenă în clasa I. Am participat la un concurs la Sighetu Marmaţiei şi am obţinut locul I“, a spus violoncelistul. De atunci continuă seria rezultatelor excepţionale. 

Ce planuri de viitor ai?
A.P.: „În perioada imediat următoare, sper să obţin un rezultat cât mai bun la faza naţională la Olimpiada de Muzică ce se va desfăşura zilele următoare la Cluj-Napoca. După absolvirea liceului, cel mai probabil mă voi îndrepta spre Conservator. Nu am decis încă dacă va fi Cluj-Napoca sau Bucureşti. În viitorul îndepărtat, mi-ar plăcea să cânt într-o orchestră sau într-un ansamblu de muzică de cameră. Din păcate, la noi în ţară nu este apreciată arta la adevărata ei valoare“.

image

Joci şah?
A.P.: „Da, atunci când timpul îmi permite acest lucru. Am făcut parte inclusiv din Clubul minicipal de şah şi am obţinut rezultate bune la competiţiile sportive. Şahul se aseamănă cu interpretarea. Pentru ambele e nevoie de răbdare, concentrare şi mult exerciţiu“. 

Ce-i place: „Îmi place sportul, în special fotbalul şi tenisul de câmp. Îmi place natura şi să-mi petrec timpul în aer liber. Mă implic alături de prieteni în diverse actrivităţi extraşcolare. Filmele psihologice sunt pe placul meu. «Inception»,  cu Leonardo DiCaprio în rolul principal este unul dintre preferatele mele“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place să pierd vremea într-un mod nefolositor. Nu agreez viaţa aglomerată şi agitată a marilor oraşe. Locuiesc la casă, dar prefer să nu mă implic în activităţile gospodăreşti. Nu îmi place să fiu deranjat în timpul pregătirilor la violoncel“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite