Alba Iulia: Adrian Vlad, farmacistul care a escaladat vârful Mont Blanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmacist şi cadru didactic asociat la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, în cadrul căreia şi-a dat masteratul, Adrian Vlad are o mare pasiune – muntele.

Pasionat din adolescenţă de domeniul ştiinţific, Adrian Vlad a participat în şcoala generală şi liceu la olimpiadele de chimie obţinând la una din olimpiadele naţionale locul trei. Ulterior, a urmat Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, unde a beneficiat de o bursă Erasmus având posibilitatea să studieze un semestru la Facultatea de Farmacie din Valencia. „Am avut ocazia să intru în contact cu un alt sistem de învăţământ, care m-a inspirat ulterior“, afirmă Adrian.

Consiliază pacienţii la farmacie


Farmacist în Alba Iulia, dar şi cadru didactic asociat la facultatea din Cluj-Napoca, Adrian susţine că o problemă foarte importantă a farmacistului este starea de sănătate a populaţiei. „Toată lumea crede că farmacistul doar prepară anumite leacuri, dar lucrurile în ziua de astăzi s-au schimbat, rolul principal al farmacistului fiind consilierea pacienţilor privind utilizarea medicamentelor“, declară Adrian. În opinia sa, România are mari probleme în privinţa utilizării medicamentelor.

„Din păcate, şi nu o spun numai eu, ci şi colegii mei, este un dezastru naţional în privinţa utilizării medicamentelor. Se consumă medicamentele cu inconştienţă, de multe ori“, afirmă farmacistul. În calitate de cadru didactic asociat, Adrian supraveghează patru ore pe săptămână activitatea din cadrul laboratoarelor de chimie-fizică ale facultăţii clujene. „Îmi place foarte mult ceea ce fac, pentru că pot să ajut studenţii să vadă ce este cu adevărat important în domeniul lor, să-şi dezvolte o gândire logică în domeniul farmaceutic“, spune Adrian Vlad.

Muntele - un mod de viaţă

Farmacistul are, pe lângă meserie, şi o altă mare pasiune, muntele. Afirmă că muntele este mai mult decât un hobby, e un mod de viaţă. „Consider mişcarea o componentă esenţială unei vieţi sănătoase“, precizează farmacistul. Adrian este vicepreşedinte al Clubului de turism sportiv „Acropolis“ Aiud şi desfăşoară în cadrul clubului activităţi de voluntariat, respectiv ieşiri, excursii cu elevii de liceu, dar mai nou şi cu studenţii facultăţii unde este cadru didactic. „Prin aceste excursii, încercăm să-i determinăm pe tineri să ducă un stil de viaţă sănătos prin sport şi mişcare“, explică Adrian.

Escaladarea vârfului Mont Blanc, cel mai înalt din Alpi (4.810 metri), este realizarea sa personală de prim plan în domeniul muntelui. „În vara aceasta, împreună cu prietenul meu Silviu Cordea, am reuşit ascensiunea Mont Blanc-ului, o ascensiune pe o rută frumoasă, foarte spectaculoasă. N-a fost cea mai uşoară, dar am reuşit, n-am avut evenimente neplăcute“, mai declară farmacistul Adrian Vlad.

 Cum a fost escaladarea Mont Blanc-ului ?


A.V.: „Am avut noroc de timp frumos, ceea ce ne-a permis să ne organizăm activitatea şi să ne acomodăm cu atmosfera. În prima zi am ajuns la refugiu, la altitudinea de 3.300 metri. Am dormit acolo, după care am traversat un gheţar şi ne-am aşezat tabăra pe un platou situat sub un refugiu la 3.500 metri. Am rămas acolo o zi pentru acomodare şi am pornit apoi pe ruta celor trei vârfuri. Nu e ruta cea mai uşoară, nici cea mai dificilă, dar pot să spun că e una foarte lungă şi foarte obositoare. Ascensiunea a durat efectiv 17 ore, dus-întors, cu bagaj uşor, cu menţiunea că am pierdut puţin timp pe parcurs, la o zonă cu corzi fixe, din cauza aglomeraţiei, erau în zonă foarte multe grupuri cu ghizi.“

Ce-i place:
 
„Îmi plac provocările, munca în echipă, lucrul bine făcut, responsabilitatea şi lucrurile făcute din convingere, nu numai din obligaţie. La oameni apreciez sinceritatea, seriozitatea, spiritul de sacrificiu şi devotamentul“, afirmă farmacistul

Ce nu-i place:
„În primul rând, mă deranjează manipularea, în al doilea rând îmi displac ignoranţa şi duplicitatea. Mă supără, de asemenea, genul de oameni care nu vor, nu ştiu să vadă dincolo de interesul personal“, declară Adrian Vlad.

Profil:

Data naşterii: 18 iulie 1983, Aiud
Educaţie: Facultatea de Farmacie Cluj-Napoca
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite