Alba Iulia: Adopţia câştigă lupta cu birocraţia-şase luni pentru înfierea unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Adopţia câştigă lupta cu birocraţia-şase luni pentru înfierea unui copil
Alba Iulia: Adopţia câştigă lupta cu birocraţia-şase luni pentru înfierea unui copil

Numărul familiilor din Alba care vor să adopte un copil este de obicei dublu faţă de cel al copiilor daţi spre adopţie, ceea ce permite o selecţie riguroasă a viitorilor părinţi. În luna iunie, 15 familii au depus cereri de adopţie, iar alte 30 se află în perioada de monitorizare post-adopţie

Procesul de adopţie este de obicei unul riguros care poate dura chiar peste un an de zile. Cu toate acestea, la nivelul judeţului nostru, s-a înregistrat o situaţie foarte bună, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba clasându-se pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte timpul necesar îndeplinirii tuturor formalităţilor prin care copilul ajunge în sânul unei noi familii.  
„La nivel naţional, suntem judeţul în care procedurile judiciare ţin cel mai puţin. Şi aceasta şi datorită înţelegerii pe care o au instanţele din Alba. Totuşi, durata unei adopţii merge până la o perioadă de cinci, şase luni. E posibil ca anumite familii să aştepte mai mult pentru că sunt foarte multe solicitări pentru adopţii. Ceea ce este greoi, în momentul de faţă, este deschiderea adopţiei, adică procedurile prin care copilul devine adoptabil. Pentru noi primează siguranţa copilului şi găsirea unui mediu favorabil acestuia”, a spus Sorin Chirilă, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Sunt preferaţi copiii de până la doi ani


După cum a precizat Sorin Chirilă, încă mai există unele prejudecăţi din partea viitorilor părinţi. În alegerea acestora predomină atât bagajul genetic, cât şi vârsta, fiind preferaţi copiii cu vârsta de până la doi ani.
„În momentul de faţă am avea copii adoptabili, egali cu numărul de familii adoptatoare, numai că anumiţi copii nu sunt preferaţi. Cuplurile care doresc să adopte nu vor copii care provin din familii de romi şi nici copii de vârste mari. Eu consider că nu ar trebui să ţină cont de acest lucru, pentru că nu este relevant. Este important mediul în care creşte şi modul în care te ocupi de acel copil”, a mai subliniat directorul DGASPC Alba. 

Selecţie strictă a viitorilor părinţi
 
În ultimii doi ani un număr de 41 de cupluri din judeţul Alba au reuşit să treacă etapele procesului de adopţie şi să ia acasă un copil instituţionalizat. Albaiulienii care vor să adopte un copil trebuie să treacă însă, printr-un proces riguros de verificări. În prima fază copilul este familiarizat cu noile persoane ce vor face parte din viaţa lui, iar viitorii părinţi iau parte la o serie de discuţii şi testări.
„Există riscul ca noi, prin metodele pe care le avem să nu ne dăm seama de intenţiile reale ale celor care doresc să adopte. Dar la biroul de la poliţia de investigare, există persoane calificate, şi, dacă avem dubii, le solicităm ajutorul. Au alte metode şi alte posibilităţi. Familia nu are de ce să se supere. În fond, dăm un copil, nu dăm un viţel! Trebuie să avem certitudinea că acolo unde merge, copilului îi va fi mai bine decât de unde l-am luat”, a declarat Sorin Chirilă.
În luna iunie, 15 familii au depus cereri de adopţie, iar 30 se află în perioada de monitorizare post-adopţie.
Până acum, la nivelul DGASPC Alba toate adopţiile au dost realizate cu succes, nefiind înregistrat nici un refuz.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite