Actorii Teatrului de Păpuşi din Alba Iulia nu mai rabdă sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia au înaintat o scrisoare deschisă Instituţiei Prefectului Judeţului Alba şi conducerii în care se atrage atenţia asupra situaţiei financiare deosebit de gravge a angajaţilor instituţiei de cultură.

Actorii susţin că nu vor mai putea să-şi întreţină familiile după ce salariile vor fi reduse cu 25%. Această reducere vine după ce anul trecut sporurile şi alte venituri nu au mai fost acordate. 

„După ce în anului 2009, ne-au fost reduse drepturi stipulate atât in Contractul Colectiv de Munca pe Instituţie, cât şi în Codul Muncii, plata orelor suplimentare, plata muncii în zilele libere si sărbători legale, premii şi salariul de merit, sporul specific de munca de scenă, e acum suntem anunţaţi ca începând din luna iunie o să ni se mai reducă 25% din salarii“, mai spun semnatarii scrisorii.

Actorii au dat şi câteva exemple în scrisoare se arată că un actor mânuitor de păpuşi cu vechime în instituţie de 20 de ani are un salatiu de 750 lei net iar un  maestru de lumini scenă cu 22 de ani vechime în instituţie câştigă 800 lei net. Iar după reducerea de 25 % aproape toate salariile vor ajunge la 600 de lei.

Luptă pentru un trai decent

Artiştii mai spun că sunt dispuşi să iasă pe stradă pentru a lupta pentru un trai decent. „Pentru că am ajuns să nu mai putem supravieţui din salariile actuale, pentru că deja unii angajaţi (actori) au ales să plece din ţară pentru a avea ce mânca şi cu ce se îmbrăca, pentru că alţi angajaţi specialişti şi cu vechime în instituţie sunt pe punctul de a pleca, va înaintam aceasta scrisoare de protest si sa va anunţăm cu regret că suntem nevoiţi să ieşim în stradă pentru a lupta pentru minimul de trai“, se arată în scrisoare.

În scrisoare deschisă actorii prezintă şi dotarea tehnică şi modul de lucru deosebit de greu. „Vrem ca toţi locuitorii oraşului Alba Iulia si ai judeţului Alba sa cunoască situaţia noastră, să ştie că cei care le-au bucurat copilăria lor şi copiilor lor,sunt plătiţi foarte prost, fac deplasări în toate oraşele si satele judeţului cu un autobuz vechi de 17 ani care se defectează mereu pleacă de acasă multe zile cu o diurnă de 13 lei pe zi (pentru 3 mese pe zi), lucrează pentru premiere în zile libere, sâmbete si duminici fără să fie plătiţi, iar acum după ce am ajuns la capătul puterii de supravieţuire, li se taie 25% din sărăcie“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite