Achitări şi prescriere în dosarele fraudării Ampelum Zlatna. Viorel Măluşel scapă de acuzaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al combinatului Ampelum SA Zlatna, unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ în urmă cu 10 - 15 ani, Viorel Măluşel, scapă de dosarele penale privind fraudarea societăţii. Tribunalul Alba a constatat prescripţia unei fapte într-un dosar şi a menţint achitarea inculpatului într-o altă cauză.

Instanţele din Alba judecă două dosare în care Viorel Măluşel are calitatea de inculpat, privind activitatea acestuia cât a fost director al societăţii Ampelum SA Zlatna. Într-unul este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, iar în celălalt de fals intelectual. Dosarele sunt din 2007 şi 2008. Unul dintre acestea este mai vechi, dar fostul director Măluşel a obţinut la Înalta Curte de Casaţie rejudecarea, astfel încât s-a întors la Judecătoria Alba Iulia.

În dosarul în care Viorel Măluşel a fost judecat pentru fals intelectual, la Judecătoria Alba Iulia a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Alice Haţegan, fost director economic al combinatului de cupru din Zlatna. Instanţa a mai admis şi plata unor despăgubiri civile în valoare de câteva sute de mii de lei. Cei doi inculpaţi au formulat apel.

„Admis apelul Parchetului şi ale inculpaţilor. Încetat procesul penal şi pentru art. 43 (fost art. 37) din Legea nr. 82/1991 rap. la art. 289 Cp ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale“, se afirmă în minute sentinţei pronunţată de Tribunalul Alba în 5 iunie 2012. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru un prejudiciu de aproximativ 500.000 de lei, bani achitaţi unui hotel pentru cazarea fotbaliştilor de la FC Unirea. Ampelum era la vremea respectivă unul din sponsorii echipei de fotbal din Alba Iulia, iar Viorel Măluşel deţine funcţia de preşedinte al clubului.

Datorii de 30 de milioane de euro


În al doilea dosar, în care Viorel Măluşel este acuzat de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, inculpatul a fost achitat la Judecătorie.  „În temeiul art. 11 pct. 2 lit. a) rap. la art. 10 alin. 1 lit. d) C.pr.pen. achită pe inculpatul Măluşel Viorel Alexandru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, prev. de art. 272 (fost 266) alin. 1 pct. 2 din Lg. 31/1990. Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă SC Ampelum SA prin lichidator SC A&B Expert Insolvenţă SRL – cu sediul în Hunedoara. Desfiinţează măsura sechestrului asigurător cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpatului, dispusă prin Ordonanţa din 04.08.2004 emisă în dosarul 1430/P2007 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia“, se susţine în minuta sentinţei de la Judecătorie, menţinută la Tribunal tot în data de 5 iunie 2012. În acest dosar, procurorii pot formula recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ampelum SA Zlatna, care prelucra cuprul explotat de Cupru Min la Roşia Poieni, şi-a oprit activitatea în 2004. La vremea respectivă avea datorii de 130 de milioane de lei (30 de milioane de euro la cursul din prezent). În 2007 a intrat în faliment, dar creditorii nu au reuşit să recupereze decât o mică parte din datorii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite