Plan Roşu de urgenţă în Alba după accidentul de autocar de pe DN1. 15 copii din Polonia au ajuns la spital UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi copii au fost răniţi uşor pe DN1, în zona comunei Câlnic, după ce un autocar înmatriculat în Polonia s-a lovit cu un trailer. Traficul auto a fost blocat pe ambele sensuri de circulaţie peste două ore.

UPDATE 7: Comunicat de presă de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie: „Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că şoferul autocarului, C.J.D. în vârstă de 30 de ani, din Zapolice, Polonia, nu a păstrat o distanţă de siguranţă în mers faţă de un autotractor cu semiremorcă care a redus viteza de circulaţie pentru a opri în coloană, intrând în coliziune cu acesta, după care a fost lovit din spate de un autoturism înmatriculat în Ungaria, condus de un şofer de 28 de ani din Budapesta, Ungaria

În momentul producerii accidentului în autocar erau 54 de persoane, din care 47 de copii. 22 dintre ocupanţii autocarului (19 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, şi 3 adulţi), au suferit leziuni corporale uşoare (plăgi escoriate şi traumatisme minore) fiind transportaţi  la spitalele din Sebeş şi Alba Iulia pentru acordarea de îngrijiri medicale.

În urma consultaţiilor medicale 9 minori şi 2 adulţi au rămas sub supraveghere medicală la Spitalul Judeţean Alba. Nici una dintre persoanele aflate în celelalte autovehicule implicate în accident nu au fost rănite.“

UPDATE 6: Comunicat de presă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

„În urma accidentului s-a pus în aplicare Planul Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Alba şi a fost instalat la locul accidentului un punct medical avansat. În urma triajului medical efectuat de medicii de la Seviciul Judeţean de Ambulanţă Alba au fost transportate la Spitalul municipal Sebeş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia 23 de persoane din autoca r (20 de copii cu vârste cuprinse între 11-18 ani şi 3 adulţi).

Pentru persoanele care nu au suferit leziuni în urma accidentului s-a organizat cazarea şi hrănirea, cu sprijinul Primăriei Sebeş, la Colegiul „Lucian Blaga” din municipiul Sebeş.

image

Totodată a fost asigurată şi asistenţa psihologică cu sprijinul a 2 psihologi, membrii ai Colegiului Psihologilor din România. La intervenţie au participat şi echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (2 autoturisme, 4 persoane), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi(1 autoturism, 2 persoane), Direcţia de Sănătate Publică (2 persoane), Serviciul Judeţean de Ambulanţă (4 ambulanţe, 12 persoane), Crucea Roşie Alba (1 ambulanţă, 5 persoane), Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş (3 persoane), Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş (4 persoane).Turiştilor polonezi le-a fost facilitată comunicarea cu consulatul Poloniei.“

image

UPDATE 5: Copiii şi adulţii însoţitori vor fi preluaţi de un autocar ce a fost trimis deja de Ambasada Poloniei în România spre Sebeş.

UPDATE 4: Numărul mare al victimelor a făcut ca autorităţile judeţene din Alba să instituie „planul roşu de urgenţă“, care presupune suplimentarea tuturor structurilor de prim ajutor implicate: Smurd, Urgenţă, Salvare, Crucea Roşie, Pompieri, Poliţie. O caracteristică a planului roşu este ampalsarea de puncte de prim ajutor la locul accidentului, lucru care s-a întâmplat şi în cazul evenimentului de pe DN1. ISU Alba a verificat viabilitatea planului roşu de urgenţă în cadrul unui exerciţiu ce a avu loc la sfârşitul lunii iulie pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

UPDATE 3: Traficul auto a fost deblocat. Copii care nu au necesitat transport la spital au fost duşi cu un autocar la Colegiul Naţional Lucian Blaga din Sebeş. Crucea Roşie Alba a oferit sprijin prin cinci voluntari. Pe lângă misiunea de prim ajutor, aceştia au oferit şi suport psihologic şi servicii de translator în limba engleză.

UPDATE 2: Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Florin Zecheru, a declarat că 15 copii şi doi dintre adulţii însoţitori au fost transportaţi la spital pentru investigaţii medicale, însă niciunul dintre aceştia nu este rănit grav. Situaţia este, însă, în evoluţie ceea ce însemană că este posibil ca şi alte persoane să ajungă la spital.

Zecheru a spus că cei mai mulţi dintre copii au suferit echimoze la faţă, după ce s-au lovit de scaune. În zona accidentului a fost deschis un punct de prim ajutor, unde sunt investigaţi toţi pasagerii. Autorităţile au pregătit şi cazare pentru copii la un liceu din Sebeş, unde li se va oferi şi consiliere psihologică şi mâncare, până la preluarea acestora de un alt autocar.

UPDATE 1: La spitalul din Alba Iulia au fost aduşi cinci copii şi un adult. Potrivit directorului unităţii medicale, Nicoleta Coşarcă, starea pacienţilor nu este gravă, motiv pentru care nu se va impune, probabil, internarea acestora. Ale victime ale accidentului de la Câlnic aflate în stare de şoc au fost transportate la spitalul din Sebeş. Potrivit IPJ Alba, în autocare se aflau 54 de persoane, din care 47 de copii.

Autocarul a fost lovit din spate şi de un alt autovehicul. Trei copii au fost răniţi uşor şi au fost transportaţi la spitalul din Alba Iulia.

Cinci ambulanţe s-au deplasat la locul accidentului. Medicii îi consultă pe toţi pasagerii. Din primele cercetări reiese că vinovat de producerea accidentului este şoferul autocarului, care nu a păstrat distanţa faţă de trailerul care circula în faţa sa. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite