Absolvenţii de facultate sunt pe cale să devină şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1000 de persoane cu studii superioare se află în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba. Proaspeţii absolvenţi riscă să îngroaşă rândurile şomerilor.

Oferta locurilor de muncă de pe piaţă este săraca pentru şomerii cu studii superioare care numără 987 de persoane. Cele mai frecvente locuri de muncă disponibile pentru aceştia sunt în domeniul economic. În prezent oferta AJOFM Alba pentru şomerii cu studii superioare se adresează absolvenţilor cu studii economice. Pentru persoanele cu studii superioare există 36 de posturi vacante ca manager, asistent manager, secretar sau consilier juridic.

Ofertele nu se ridică la aşteptările tinerilor şi nici nu corespund calificărilor acestora având în vedere că la Universitatea albaiuliană „1 Decembrie 1918“ au absolvit anul acesta peste 2.300 de studenţi. „Ofertele sunt foarte sărace. Angajatorii nu vin cu oferte şi dacă o fac cer experienţă, ceea ce e imposibil pentru un tânăr absolvent. Nu ţi se oferă mai nimic. Suntem dezamăgiţi. Nu avem viitor. Gătăm o şcoală şi ne uităm la diplomă”, a spus Elena Mocan, o tânără de 23 ani, absolventă de drept.

Neconcordanţă între facultăţi şi piaţa muncii

La universitatea din Alba Iulia cei mai mulţi absolvenţi, în procent de aproximativ 50 la sută, provin de la Facultatea de ştiinţe. „Aproape jumătate din absolvenţii care pleacă din instituţia noatră în fiecare an au urmat cursurile Facultăţii de ştiinţe“, a precizat Cristina Hava, secretar şef la Universitatea „1 Decembrie 1918“. Neconcordanţa dintre facultăţi şi piaţa muncii o resimt din plin tinerii care au început deja să se înscrie la AJOFM Alba în vederea găsirii unui loc de muncă.

Până la sfârşitul lunii iulie 286 de absolvenţi şi-au depus dosar la AJOFM Alba în vederea ocupării unui loc de muncă. „Dacă în 60 de zile aceştia nu îşi vor găsi un loc de muncă vor fi luaţi în evideţele noastre şi vor primi indemnizaţii de şomaj. În prezent la AJOFM Alba sunt înscrise 987 de persoane cu studii superioare“, a precizat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite