ALBA 117 ani de închisoare în dosarul pensiilor ilegale: 4 inculpaţi au primit pedepse cu executare, iar 102 cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a pronunţat prima sentinţă în dosarul pensiilor ilegale. 113 inculpaţi au recunoscut faptele şi au primit, în cea mai mare parte, pedepse cu suspendare. Patru membrii ai grupării au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

Sentinţa Tribunalului a fost pronunţată miercuri, 25 septembrie şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 5 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Constantin Toma şi Vasile Toma sunt în arest preventiv, iar ceilalţi doi au interdicţia de a părăsi ţara.

Sunt judecaţi, în continuare, la Tribunalul Alba ceilalţi 54 de inculpaţi care nu au recunoscut faptele, printre care şi restul de cinci membri ai grupării: Sabin Coasian, Viorica Călin, Vasile Dacian Pop, Ionel Toma, Olenici Dan Vasile şi Gabriela Coman. Sabina Coasian este al doilea lider al grupării şi riscă pedeapsa cea mai mare. Viorica Călin este angajată a Casei de Pensii Alba şi a intermediat obţinerea pensiilor ilegale de către beneficiari. Dintre aceştia 42 au fost condamnaţi la câte 2 luni de închisoare cu suspendare, 36 de inculpaţi au primit 2 ani cu suspendare, iar 23 au fost condamnaţi la 1 an de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. În total, s-au aplicat 117 ani de închisoare, din care 15 cu executare, iar 102 ani cu suspendare.

Pentru şapte inculpaţi s-a dispus doar sancţiunea amenzii administrative în cuantum de 1.000 lei, în timp ce în cazul unui inculpat s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. Beneficiarii de pensii ilegale şi diplome de studii false au fost judecaţi pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la înşelăciune în formă continuată.

Majoritatea inculpaţilor este din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba. Beneficiarii au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă sau diploma de studii falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. Cărţile de muncă au fost „validate“ la Casa de Pensii de inculpata Viorica Călin. Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. Aproximativ jumătate din sumă a fost, deja, recuperată de la inculpaţii care au recunoscut infracţiunile. Diplomele de studii au fost utilizate pentru a obţine locuri de muncă şi chiar pentru studii universitare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite